Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Tänk på detta – när du odlar i köket

Du behöver ingen egen trädgård utomhus för att odla hemma.
Köket är alldeles utmärkt för kryddor och grönsaker.
Här är guiden som gör det ännu enklare.

Hos Marbodal hittar du ännu mer inspiration om det gröna köket

 

Oavsett om du bor i hus eller lägenhet kan du odla egna grödor – direkt i ditt eget kök. För att göra odlingen smidig finns några saker du bör tänka på. Med god planering blir odlandet njutningsfullt: Fundera på vad du vill göra, hur du vill göra och vilka ambitioner du har. Därför är det bättre att satsa på färre grödor än för många. Vilka är dina favoriter? Börja med att köpa dessa frön och bygg på ju större ditt intresse för hemodling blir. Kom också ihåg att ta reda på hur varje gröda ska skötas om – det blir både enklare och roligare då.

Vattna med kärlek

Det går alldeles utmärkt att odla dina grödor i såväl krukor, odlingstråg eller Marbodals odlingsrede, fördelen med just odlingsredet är en ordentlig dränering. Fyll odlingen med ny färsk jord för att ge grödorna så bra förutsättningar som möjligt att växa väl, jord upp till 1 cm från kanten på odlingen är ett bra riktmärke. Kom ihåg att vattna tills jorden är genomfuktad – sedan kan du trycka ner fröerna. Täck sedan dessa med ett tunt lager jord. Grödorna sköter sig själva till stor del, men visst behöver de din dagliga kärlek – och vatten! Till en början bör du duscha sådden varannan dag varsamt med en sprayflaska. När skotten kommit upp kan du efter några dagar gå över från dusch till vattenkanna.

Ge tillräckligt med ljus

Förutom jord, vatten och kärlek behöver dina grödor ljus. Om fönsterbrädan inte räcker till har Marbodal anpassad växtbelysning. Den ser till att grödorna får tillräckligt med ljus över hela dygnet, ställer du dem i fönstret bör de få minst fyra timmars dagsljus varje dag. Var dock försiktig med direkt solljus alltför stora delar av dagen. Med hösten och mörkare tider i antågande kan det vara läge att även komplettera med anpassad belysning.

 

Var noga med att hålla ett öga på om bladen blir gula eller sloka – det är ofta ett tecken på att något behöver göras. Vanligt är att du vattnat för lite eller för mycket. Stick ner fingret i jorden innan du vattnar, är det torrt när du stuckit ner halva fingret är det läge att vattna. Är det för blött, så avvakta med bevattning tills jorden börjat torka upp. Och du: snart spirar det av grödor hemma i just ditt kök!

 

Här är detaljen i köket som kan göra underverk för odlingen i köket

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies