Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Ta in odlingen i köket: Här är allt du behöver

Gör köket mer levande med växter och egen odling – det blir en del av ditt skafferi året om. Med rätt produkter kan du njuta av din egen skördefest varje dag.

Lyckas med kryddorna – här är lösningen

 

Intresset för odling bara växer och allt fler upptäcker att det går alldeles utmärkt att odla örter och grönsaker inomhus – även under hösten och vintern. Urban farming har blivit populärt i storstäder runt om i hela världen, man behöver inte ens ha en uteplats eller balkong för att lyckas. Med rätt sorter i kombination med rätt produkter kan man skapa en grönskande oas i sitt hem som ger färska grödor till matlagningen året om. Förutom att det är väldigt gott och nyttigt med hemodlat är det också den trendigaste inredningsdetaljen just nu. Bli en urban farmare du också och börja så redan nu! Här är bästa tipsen:

#1: Fasta lösningar

Det allra enklaste och snyggaste är att anpassa köket för odling redan från början. Med Marbodals odlingsinrede till kökslåda förvandlas en eller flera av kökslådorna i köket till odlingslåda. Lådorna får rätt belysning och rätt förutsättningar för att du ska ha färska kryddor och grönsaker i lådan året runt. Har du plats på eller ovanför köksbänken kan du placera dina odlingsinreden där tillsammans med den anpassade belysning.

#2: Anpassade växtbelysning

Oavsett om man har plats för en fast lösning eller inte är en lampa a och o. Lamporna ska lysa på plantorna mellan 12-16 timmar om dagen. Undvik lampor som blir varma eftersom det är ljuset växterna vill åt och inte värmen som torkar ut. Marbodals växtbelysning är anpassad för att växterna ska må bra.

 

Låt de gröna växterna växa och ta större plats i köket – både som mat och inredning.

#3: Jord och krukor

Välj en näringsrik och väldränerad jord i dina krukor, se också till att jorden hålls fuktig och porös för att fröna ska gro snabbare och de unga rötterna rotar sig bättre. Köper du istället färdiga kryddväxter är det viktigt att plantera om dem i större krukor med näringsrik jord för att de ska trivas.

#4: Så i omgångar

Så nya frön med ett par veckors mellanrum, på så vis kan du skörda allt eftersom plantorna vuxit klart. Både sallad och kryddor funkar utmärkt att så i omgångar, sallad med 1-2 veckors mellanrum och kryddor med 2-3 veckor mellan sådden.

 

Här kan du få mer inspiration om det trendiga gröna köket

 

Sorter att odla på höst och vinter

➞ Ananas är lättare att odla än man tror. Plantera i en stor kruka och se till att plantan får rejält med ljus.

➞ Bondbönan är god och passar till allt. Tills skotten har börjat gro står de bäst svalt.

➞ Kål finns i en uppsjö av olika sorter och kan med fördel odlas inomhus.

➞ Rädisa växer långsamt inomhus på vintern, men det gör inget! Bladen växer fort och är perfekta att strö över en sallad.

➞ Örter sås gärna i kruka, du kan blanda flera olika sorter i samma kruka.

➞ Sallad kommer i många sorter och de flesta trivs bra inomhus på vintern om de får extra värme och ljus.

➞ Grönsaker som gurka, tomat och paprika gå jättebra att odla inomhus. Det är dock bra att komma ihåg att buskar och rankor kan bli ganska skrymmande och att du själv behöver hjälpa till med pollineringen.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies