Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Sex tips: Så planerar du ditt kök på bästa sätt

Många drömmer om ett nytt kök.
Men det gäller att planera så allt blir rätt – hela vägen.
Här är tipsen som gör projektet smidigare.

Från dröm till verklighet – så planerar du ditt kök för bästa resultat

#1: Planera ordentligt

Nytt kök är ett stort projekt och inget som görs i en handvändning. Var därför noggrann i planeringen och låt saker ta sin tid. Du ska ändå leva med ditt nya kök en längre period, att låta något gå snett för att du stressat på i processen är väldigt onödigt. För inspiration och vägledning ta hjälp av en köksdesigner så att allt går smidigt.

#2: Praktisk design

De flesta har en bild av hur drömköket ska se ut vad gäller design, färger och utsmyckning. Troligen du också. Men har du funderat på de praktiska bitarna när du lagar mat? Var därför noga med att ha ordentligt med arbetsyta kring diskbänk och spis. Glöm heller inte bra belysning i köket och installera fler eluttag än du tänkt från början. Placera kyl, frys, köks- och diskbänk så det blir smidigt att röra sig mellan dessa och att arbeta i köket.

#3: Ha rikligt med förvaring

Tallrikar, glas, bestick, serveringsfat, vattenkanna, vaser, torrvaror, kryddor, stekpannor, kastruller, bakplåtar, köksredskap, matlådor och så vidare ska få plats i ditt nya kök. Låter det mycket? Inget att oroa sig för.

 

Möjligheterna till smart – och snyggt designad – förvaring är idag stora. Varför inte satsa på ett praktiskt väggskåp med hissfunktion? Med ett tryck sänker du skåpets bakre del till arbetsbänken och kommer snabbt åt sakerna där. Och vem drömmer inte om en lösning där köksmaskiner snabbt kan gömmas undan? Nu har Marbodal tagit fram ett hörnbänkskåp med belysning, eluttag samt hissfunktion som ger rena bänkytor och passar utmärkt till förvaring av saker som tar mycket plats. Även lådinredning som smidigt skapar ordning är att rekommendera.

 

#4: Välj rätt bänkskiva

Bänkskivan är en viktig del av köket, då den anger kökets stilmässiga touch – och samtidigt ska den hålla i många år och fungera utifrån dina behov. Bänkskivor finns i flera material, som exempelvis massivt trä, laminat, natursten och rostfritt stål. Fundera på hur du använder bänkskivan, det går ju att mixa bänkskivorna – med exempelvis rostfri diskbänk och laminat på de andra ytorna.

#5: Mät flera gånger

Du vill absolut inte hamna i läget där det saknas två centimeter på ytan där kylskåpet är tänkt att stå. Mät därför det planerade köksutrymmet minst en gång för mycket än en gång för lite. Varför inte boka in ett hembesök för att säkerställa att alla mått är korrekta och få råd kring designen och funktionen i ditt nya kök? I många fall är det en service som inte kostar något extra.

#6: Planera framåt

Ditt kök ska hålla i många år, satsa därför på produkter av hög kvalitet och prestanda. Stilmässigt är utbudet förstås enormt och idag kan du designa köket helt i din egen smak. Även här kan det vara bra att bolla med en köksdesigner. Fundera även om det kan vara värt att flytta på avlopp och väggar så du får just det köket du drömmer om.

 

Hos Marbodal hittar du smarta lösningar till ditt kök – se alla produkter här

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies