Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Så renoverade Amelia Widell sitt kök – utan att behöva sätta in ett nytt

Det brukar ju heta ”ut med det gamla och in med det nya”.
Men när Amelia Widell nyligen renoverade sitt kök blev det snarare ”spara mycket av det gamla och in med en del nytt”.
Så här skapade familjen sitt drömkök.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Marbodal RE:NEW luckbyte

 

Det var när designern och inredaren Amelia, blivande maken Walle, barnen Luca och Lucie nyligen flyttade in i sin lägenhet som det snabbt stod klart att köket behövde göras om en del för att möta familjens behov.

 

Trots att det befintliga Marbodalköket var daterat till slutet av 1990-talet mådde vitala delar som stommen fortfarande bra. De främsta förändringarna som behövde genomföras var att maximera kökets funktionalitet och förändra dess ytskikt, för att harmonisera med resten av vindsvåningen.

– Yta och förvaring har hela tiden varit prio. Är det något jag ogillar så är det att inte ha nog med plats för alla kastruller, matlådor och manicker man samlar på sig, säger Amelia.

”Det kändes klimatsmart”

Istället för att riva ur det gamla köket och sätta in ett helt nytt beslutade familjen att förnya det befintliga.

– Det kändes klimatsmart när det gick att behålla stommarna. Med små justeringar gick det att klä med nya luckor och sätta in nya lådor från Marbodal.

 

Den stora utmaningen låg i att hålla sig till den gamla planlösningen men ändå få det på familjens egna vis. Några skåp plockades bort och ersattes av en köksö och ett högskåp vilket gav en ny känsla i rummet. Det blev mer öppet, lättillgängligt och funktionellt på samma gång. Den ursprungliga tanken var att köket skulle ha en lantlig känsla och gå i den gröna färgen ”Tall”, men då ljusinsläppet i den här delen av lägenheten är begränsat föll beslutet till sist på luckor i den något ljusare färgen ”Sand”.

– Vi passade även på att lägga in ett vackert stengolv med ett sandfärgat mönster samt att måla om väggar och tak. Den platsbyggda hyllan bredvid köket går över och runt kylskåp och vinkyl.

 

 

Vad är det bästa med det nya köket?

– Att det känns naturligt och smälter samman med resten av hemmet. Sen älskar jag att det gick att ta vara på de gamla stommarna även fast de är 20 år gamla.

– Vi lagar väldigt mycket arabisk mat vilket kräver både yta och tid. Därför är det jättebra att köket sitter ihop med resten av sällskapsytan så att alla kan umgås samtidigt.

 

EXTERN LÄNK: Tänk hållbart när du ska renovera köket – läs mer hos Marbodal

Amelia Widell om…

…hur hon hittar sin inspiration: ”Åh, jag har sökt på nätet, pinnat och sparat en massa bilder och på så sätt satt ihop köket som passar just oss.”

 

…den personliga prägeln: ”Jag gillar att blanda in saker som inte per automatik är tänkta för ett kök. Vi har exempelvis en stor byst ovanpå köksskåpet som ger en personlig känsla.”

 

…bästa stunderna i nya köket: ”Lördagar och söndagar när vi alla äter lång frukost tillsammans utan stress för att någon ska iväg.”

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies