Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Så fick Underbara Clara sitt drömkök

Från ett opraktiskt 50-talskök till ett nytt och platsbyggt. För bloggaren och hållbarhetsprofilen Underbara Clara, som inte bara lagar mycket mat till familjen utan också ofta jobbar med mat, blev det nya köket en otippat stor förändring.
– Det låter kanske fånigt men en köksrenovering har all potential att bli livsförändrande.

EXTERN LÄNK: Utforska Marbodals färgkollektion Jordnära, med inspiration från vår nordiska natur

 

När Underbara Clara, eller Clara Lidström som hon egentligen heter, och hennes man Jakob för tolv år sen flyttade till huset utanför Umeå så fanns där ett fuktskadat 80-talskök. Det fick rivas ut och in sattes ett återvunnet kök från 50-talet. Helt i Claras stil, både vad gäller det estetiska och det faktum att det övertagits från en bloggläsare. Men särskilt praktiskt? Nej, det var det inte.

– Fläkten fungerade inte riktigt bra, diskmaskinen var så liten att vi nästan alltid fick handdiska hälften och det fanns inte ordentligt med arbetsyta, säger Clara.

 

Köket blev ändå kvar i många år – tills Clara och familjen för några månader sedan till slut bestämde sig för att det var dags. Ett nytt kök skulle få flytta in.

– Återbruk är viktigt för mig så det gamla köket skänkte vi till en byggnadsvårdare som skulle renovera det. Men eftersom jag jobbar så mycket med mat, och det också är så otroligt viktigt med ett fungerande kök när man är en matglad familj på fem, så bestämde vi oss för att satsa på ett nytt kök som kunde bli precis som vi ville ha det. Att det skulle vara Svanenmärkt var dock helt självklart, säger Clara.

Smidig renovering

Inför renoveringen ställde familjen iordning ett provisoriskt kök i matrummet. En vattenkokare, en kokplatta, ett gäng konserver. Föräldrarna tyckte väl att det var lite begränsande – men barnen älskade det.

– De tyckte det var så mysigt! Och spännande att få äta på en annan plats i huset.

 

Själva renoveringen gick ändå smidigt, tycker Clara.

– Det låter kanske fånigt, men jag känner mig som en ny människa. Många förändringar man gör i hemmet kan ju göra stor skillnad estetiskt. Men vissa renoveringar, som en köksrenovering, har verkligen potential att bli livsförändrande. Hur man äter, umgås och mängden bråk som blir kring disk, matsvinn och annat tråk…

 

Bättre flöde

Clara visste tidigt att hon ville ha en stor köksö, med rejält med arbetsyta, och en djupare bänkskiva för att bättre få plats med grejer. Men hon tog också tacksamt emot råden från Caroline, köksdesigner hos Marbodals återförsäljare K-Bygg Fresks i Umeå.

– Hon tipsade om att sätta diskmaskinen i änden av bänken för att få ett bättre flöde i köket och att ha kyl och frys i anslutning till köksön för att underlätta in- och utpackning.

 

Det nya köket har stått klart i en vecka – men Clara märker redan stor skillnad.

– Det är ett helt annat flyt nu! Barnen kan ta sina egna glas och tallrikar och själva sätta in i diskmaskinen. Och jag som är en ganska rörig person kan ändå hålla ordning. Eller snarare, jag behöver inte göra det. Köket är så praktiskt att det funkar ändå. Som en dröm, eller hur!

 

 

EXTERN LÄNK: Guide – så går det till att köpa ett kök från Marbodal

 

Claras tre bästa köksrenoveringstips:

– Utgå från de irritationsmoment som finns i ditt gamla kök. Står det alltid disk framme? Når ingen upp till glasen? I det nya köket kan ni bygga bort såna proppar.

– Ta hjälp av en duktig köksdesigner. Du kan inte tänka på allt själv och de har köksplanering som yrke.

– Om du har möjlighet, lägg in en bänkskiva som är tio centimeter djupare än standard. Det är en ganska liten grej som gör otroligt stor skillnad. Du kan ha maskiner och burkar framme och ändå ha gott om arbetsyta.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies