Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Rädda plantorna! Så kan du övervintra din odling

Grönsaksplantor och kryddor har förgyllt många balkonger, altaner och trädgårdar i sommar, och det kan kännas tråkigt att lämna dem åt sitt öde när kylan tränger på. Med några enkla knep kan du rädda dina plantor och njuta av dem inomhus i vinter.

Här är detaljen i köket som kan göra underverk för odlingen i köket

 

Många av de växter vi odlar ute under vår och sommar är förstås ettåriga och sås med frön varje år, såsom tomat och morötter. Men de flesta kryddor och örter klarar sig lika bra inne om du sköter dem på rätt sätt.

Tappar växterna blad? Oroa dig inte

Det bästa är att försöka återskapa plantans naturliga växtmiljö så gott det går. Är det exempelvis en växt som vill ha mycket solljus behöver den därför extra belysning. Många kryddor gillar fuktiga miljöer men inte alla. Se till att läsa på om varje krydda innan du placerar dem inomhus.

 

Om växterna tappar blad efter att du tagit in dem behöver du inte oroa dig – det kan vara omställningen från utomhusklimatet som orsakar det. Ge plantan ett par dagar att återhämta sig.

 

Många växter klarar inte vintern eftersom antalet soltimmar är för få. För att få plantorna att överleva inomhus kan det vara värt att placera dem under växtbelysning som ger dem det ljus de behöver. Då behöver du inte tänka på att de måste stå i ett fönster i söderläge.

Chili och rosmarin – så överlever de

Chiliplantor är absolut värda att ta vara på, eftersom de kan ge frukt året runt. Plantorna behöver en varm och ljus plats att stå på under vintern. Ställ chilin i ett fönster eller under växtbelysning och se till att vattna ordentligt, så kommer du kunna ha nytta av plantan även under den kallare delen av året.

 

Rosmarin vill gärna komma in när hösten kommer, eftersom den inte tycker om kyla. Ställ plantan ljust och se till att jorden alltid är lätt fuktig, men ge den inte extra gödning. Rosmarin ogillar också när luften är för torr, så återfukta den dagligen med en blomspruta. Salvia och timjan går också bra att fortsätta odla och skörda inomhus. Salvia, rosmarin och timjan föredrar mager jord framför bördig, så det kan vara en bra idé att blanda lite sand i jorden innan du planterar om dem inomhus.

Enkla knepet som får din odling att överleva

Det finns många bra inredningslösningar för att lyckas med odling inomhus under vinterhalvåret. Med ett odlingsinrede för växtlåda med tillhörande växtbelysning får växterna det ljus de behöver för att kunna hålla sig friska och gröna även under de mörka månaderna. Då behöver du inte ta upp all plats i kökets fönster, utan du kan också ha dem integrerade i kökets stommar alternativt fristående på köksbänken eller i en hylla. Då kan du odla enkelt i lösa specialkrukor och ha nära till färska kryddor året om.

 

Hos Marbodal hittar du ännu mer inspiration om det gröna köket

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies