Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Miljötrenden: Det här vill vi göra hemma redan idag

Intresset för att odla vår egen mat hemma växer i takt med vår miljömedvetenhet. Trenden följer med oss in i vår: Det behöver inte vara sommar och sol för att du ska lyckas.

Enkla knepet för att lyckas med odlingen i köket

 

Att nypa av några kvistar från en kryddplanta till middagen är vardagslyx och en riktig smakförstärkare. Men känslan som infinner sig när plantan dessutom är självodlad i ditt eget kök är oslagbar. Med rätt metod och utrustning kan du odla och njuta av egna örter, grönsaker och frukter i köket – året om.

 

Den gröna trenden – fint för både miljö och inredning

De flesta förknippar nog odling med vår och sommar. Men höst och vår är perfekta årstider för att ägna sig åt inomhusodling. Växter har en oslagbar förmåga att fylla ett rum med liv, vilket kan behövas under årets kalla och mörka dagar.

 

Kryddorna du kan odla i köket

Varken trädgård, balkong eller uteplats är ett krav för att kunna odla egna kryddor, grönsaker och frukter. Du behöver inte ens ha gröna fingrar för att lyckas. Det finns mängder med smarta lösningar för den som vill kunna njuta av egenodlat – även under vinterhalvåret. Odla sådant du använder mycket i matlagning, så drar du dessutom automatiskt ner på kostnaderna. Det billigaste alternativet är förstås att odla från frö, men en färdigköpt planta ger lite snabbare resultat. Chili, basilika, persilja och koriander är exempel på grönt som är tacksamt att odla själv och som fungerar som ingrediens i många maträtter.

 

Enkla knepen för att lyckas odla hemma

Bristen på solljus under höst och vintern kan förstås vara en utmaning. Solens strålar är inte särskilt starka och lyser heller inte tillräckligt många timmar för att det ska få grödor att gro. Genom att ge dina plantor extra belysning hjälper du dem en bit på vägen. Det går bra med vanliga LED-lampor och lysrör. Då behöver du inte heller ta upp all fönsterplats för att dina växter ska få det ljus de behöver.

 

Med särskilt anpassat odlingsinrede för växter blir skötseln ännu lättare, och dessutom ett riktigt snyggt inslag i köksinredningen. Du kan placera det på en bänkskiva, en hylla eller i en låda med belysning – egentligen varhelst du vill och där växterna finns på behändigt avstånd till matlagningen.

 

Marbodal har den perfekta lösningen för att lyckas med odlingen i köket

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies