Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Kaos i köket? Så fixar du smartaste förvaringen

Återvinning som svämmar över och skålar som staplas på hög? Förvaring i köket är en ständig utmaning. Här ger köksdesignern Caroline Källström sina bästa tips på hur du undviker kaoset – och förvarar både snyggt och praktiskt.

EXTERN LÄNK: Guide – så funkar det att köpa ett kök från Marbodal

 

För den som har turen att få planera sitt kök från början är det lite enklare att få till förvaringen. Det gäller helt enkelt ”bara” att tänka efter före.

– Ett bra starttips är att utgå ifrån sitt befintliga kök. Vad funkar bra och vad funkar mindre bra? Stör du dig på att du måste stapla åtta skålar på höjden för att de ska få plats eller att du behöver krypa in i skafferiskåpet för att hitta florsockret längst bak, säger Caroline Källström, köksdesigner hos Marbodals återförsäljare K-Bygg Fresks i Umeå.

 

Allra viktigast i köket är arbetsflöde och säkerhet, som till exempel att det är tillräckligt med utrymme mellan spis och diskho med tanke på arbetsytan och att det går smidigt att röra sig fritt mellan kyl, diskho och spis. Men förvaringen spelar också stor roll, både ur estetisk och ergonomisk synpunkt.

– Att mer eller mindre behöva krypa in i skåp för att hitta saker eller behöva böja ryggen ur led för att stapla tallrikar är ju inte så härligt. Och ett stökigt kök där saker måste stå framme för att de inte ryms i skåp eller lådor är ju både svårjobbat och trist att se på, säger Caroline.

Smarta sockellådor

Generellt är utdragbara lådor bättre än skåp med hyllplan, tycker Caroline, både för att förvara sådant som tallrikar och grytor och för skafferivaror.

– Det ger en bättre överblick och gör det dessutom lättare att lyfta i och ur grejer. Också i högskåp kan man ju lägga till invändiga lådor, om man kanske vill ha skafferivaror i ett sådant. För den som vill ha det riktigt bekvämt ergonomiskt finns det faktiskt också en maskinlyft för hushållsassistenten i vårt sortiment.

– Positivt är ju också att även den som inte ska renovera sitt kök från grunden kan välja att sätta in invändiga lådor i befintliga skåp, förutsatt att måtten är rätt.

 

En annan smart lösning för extra förvaring är sockellådor.

– Det är ett utrymme som man lätt glömmer bort. Men sockellådor är ungefär 16 centimeter höga och det ger ju bra med plats för sådant som plåtar och brickor, säger Caroline.

 

Göm källsorteringen

Vissa saker vill man kanske trots allt ha framme, som köksmaskiner som används ofta och fina burkar eller kryddor som kan bli ett vackert blickfång. Då är en extra djup bänkskiva en smart lösning.

– En bänkskiva som är tio centimeter djupare än en standardskiva är ett riktigt bra tips för bättre förvaring. Den kommer inte att kännas som om den tar mer plats men du kommer att märka att det ger mer arbetsyta, även om du har saker ståendes framme, säger Caroline.

 

En lite mindre vacker – men kanske desto viktigare – funktion i köket är förvaring för återvinning. Också här vill Caroline slå ett slag för utdragbara lösningar.

– Det finns bra lådindelningar där man kan ha upp till sex plastbyttor för källsortering. Plastbyttorna är enkla att ta upp och skölja av och genom att ha också disktillbehören i en låda så slipper man ju se stöket. Och de här indelningarna kan man ju sätta in även i äldre lådor, så länge måtten passar.

 

 

EXTERN LÄNK: Redo för smarta kökstillbehör? Du hittar allt hos Marbodal.

 

Carolines tre bästa förvaringstips:

 

– Förvaring i lådor ger bättre översikt än skåp.

 

– Ge din källsortering ordentligt med utrymme. Det är viktigt för vardagsflytet!

 

– Placera grejerna efter hur ofta de används. Sådant som används varje dag ska finnas nära till hands, medan storgrytan som du kanske bara använder till jul kan stuvas undan.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies