Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Inredningsexperten: ”Så skapade jag mitt drömkök”

Hon är en av Sveriges mest etablerade bloggare med fokus på hållbarhet. Här berättar Maria Soxbo hur familjens 15 år gamla kök förvandlades till en Instagramvänlig, klimatsmart och funktionell köksdröm.

Se alla Marbodals svanenmärkta produkter här

 

Maria Soxbo bloggar under namnet Husligheter, driver Klimatklubben.se och är enligt egen utsago ”en riktig inredningsnörd”. Hon älskar att inreda, men är samtidigt mån om att inte köpa nytt eller renovera i onödan. Därför valde Maria först att själv budgetrenovera familjens 15 år gamla kök.

 

Men köket var opraktiskt planerat utan vettiga arbetsytor, hade fuktskador i bänkskivan och gamla energikrävande vitvaror. Maria fick se sig besegrad, det var dags för en total köksrenovering.

Valde svensktillverkat kök

Valet av leverantör kändes viktigt för Maria, främst för klimatets skull. Marbodal kunde erbjuda ett genomtänkt kök ur hållbarhetssynpunkt och som dessutom var tillverkat i Sverige. Förutom svanenmärkt köksinredning fanns även smarta kökslösningar för odling och källsortering.

– Det tänket tilltalade mig, att köket inte bara är snyggt och Instagramvänligt utan faktiskt väldigt funktionellt, säger Maria.

Köksön är stora favoriten

Vid ett möte hos Marbodal gick hon tillsammans med en köksdesigner igenom hur det nya köket skulle fungera för matlagning, läxläsning och sociala ytor. Resultatet blev ett stilrent kök i en jordnära ljusgrå kulör som inte går ur tiden. Det färdiga köket blev bättre än Maria någonsin hade vågat hoppas på.

– Det är en fröjd att laga mat här. Jag har gott om arbetsytor där jag skär och tillreder ingredienser. Det är så mycket värt att ha plats att förbereda två saker samtidigt, att inte hela tiden behöva röja för att kunna göra nästa moment och att kunna låta kaffemaskin och brödrost stå framme, säger Maria och avslöjar att köksön är familjens favoritplats.

 

– Vi trivs fantastiskt bra med att äntligen ha ett socialt kök, där vi kan hålla varandra sällskap i matlagningen. Barnen äter gärna både frukost och mellanmål vid köksön istället för vid matbordet, vilket gör att den inte blir en avställningsyta som svämmar över av saker som inte hör dit, avslutar Maria.

Marias tips till dig som ska renovera köket

  1. Låt det ta tid. Lev med det gamla köket i flera år och utvärdera vad som funkar och inte funkar, så att du inte upprepar samma misstag i det nya.
  2. Behåll de bästa delarna med det förra köket, oavsett om det gäller planering, färg eller materialval.
  3. Tänk funktion före form. Ett kök används varje dag, flera gånger om dagen, och funkar det inte rent praktiskt spelar det ingen roll om det är snyggt.
  4. Tänk själv – men bolla med ett proffs. Även om du känner dig säker är det toppen att få ett proffsöga på planerna för att undvika missar av typen “för lite avstånd mellan köksö och diskbänk”.
  5. Gör research så att dina val är så klimatsmarta som möjligt. Ett nytt kök innebär ett stort klimatavtryck – gör vad du kan för att minska det.

 

Utforska Marbodals nya färgkollektion Jordnära

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies