Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Hetaste mattrenden: Odla din egen chili – och laga en god gryta

Höst och vår är verkligen matlagningsvänliga årstider. De svala säsongerna erbjuder råvaror som passar perfekt till rätter som mustiga grytor och smakrika efterrätter. Varför inte odla en del av ingredienserna i ditt eget kök?

Öka chanserna att lyckas med odlingen – här är enkla knepet

 

Trender finns inom alla områden, även när det kommer till matlagning. Förutom att en del av trenderna är säsongsbetonade kan det vara andra kulinariska komponenter som får ta plats i våra kök. Hetaste trenden just nu? Odla din egen chili.

 

Att odla sin egen chilifrukt har fått stor uppmärksamhet i Sverige den senaste tiden. Grupper samlas i olika forum för att diskutera vilken växt som gäller just nu och delar även med sig av sina bästa tips för att lyckas med odlingen.
En av de enklaste vägarna till ett bra resultat är att låta chilin ha en egen plats i köket. Ett odlingsrede med anpassad belysning är en god förutsättning för att plantan ska frodas och bli till en god ingrediens i din matlagning.

 

Förutom att chili är en fin detalj i köket så ger det självklart en härlig hetta i dina maträtter. Nedan finns receptet på en god gryta som värmer vem som helst.

Mustig höstgryta

4 portioner

 

Du behöver:
1 gul lök
4 morötter
2 vitlöksklyftor
1 Chili Cheyenne
0,5 dl olivolja
1 dl vatten
Salt
Peppar

 

300 gram fläskfilé (eller halloumi för en vegetarisk rätt)
125 gram cocktailtomater
3 msk tomatpuré
1 msk honung

 

5 dl matlagningsgrädde
1 msk kinesisk soya
1 msk timjan
1 msk basilika
2 msk koriander
2 msk oregano

Så gör du:

Dela chilin på mitten och skrapa bort fröna för att reducera hettan. Finhacka chili och vitlök, hacka lök och morötter. Fräs de fyra ingredienserna i olja i en kastrull, addera därefter vatten och låt vara i fem minuter.

 

Strimla och hacka fläskfilén, eller halloumin, och lägg ner i grytan. Salta och peppra. Dela tomaterna i fjärdedelar och addera det tillsammans med tomatpuré, honung, grädde och soya. Rör om.

 

Hacka de färska kryddorna och blanda ner i grytan. Låt småkoka i ungefär 15 minuter på svag värme. Servera till passande tillbehör som potatis, ris eller pasta. Njut!

 

Här är detaljen i köket som kan göra underverk för odlingen i köket

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies