Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Här är årets stora färgtrend – med köket i fokus

Kala väggar och kritvita, högblanka kök är ett minne blott. Nu är det dags att plocka in den nordiska naturen och välkomna årets stora färgtrend.

EXTERN LÄNK: Utforska Marbodals nya färgkollektion Jordnära

 

Trender kommer och går, både när det gäller kök och val av väggfärg i resten av hemmet. I många år har vi sett ljusa väggar och högblanka köksluckor, liksom vita kök i lantlig stil. Ledorden har varit ljust och energigivande, men nu är det dags att ta steget in i en mer ombonad och färggrann era.

 

Längtan efter naturens harmoniska lugn har blivit allt större i takt med att ny forskning har gjort oss medvetna om stressen som det digitala samhället utsätter oss för. Någonting som inte minst märks genom svenskarnas ökade intresse för natur och friluftsliv – men som nu även återspeglas i våra hem.

Naturnära färger håller år efter år

I år öppnar vi dörren på vid gavel för att plocka in naturnära toner som djupt havsblå, granitgrå och sandfärgade beigea kulörer. Jordnära färger är nämligen inte bara harmoniska och lugnande, utan även årets stora färgtrend.

 

Jannice Wistrand, inredare och Feng Shui-konsult, berättar mer om trenden.

– Ju mer oro det är i världen utanför, desto mer trygghet vill vi ha inomhus med lugna färger i våra hem. Dessutom är jordnära toner som till exempel brunt och grönt hållbara kulörer som funkar år efter år. Vi ser en stor trend just nu med beigea kök men jag tror att allt fler även kommer att våga sig på bruna och mörkare kök, säger Jannice.

 

Färgsatta kök i jordnära kulörer är alltså inte en modefluga som snart går ur tiden. Att vi går tillbaka till strikt helvitt igen inom de närmsta åren är inte särskilt sannolikt, menar Jannice.

– Vi blir mer och mer personliga i vår inredning och vågar mer färg. Jag hoppas att fler även blir medvetna om hur färger påverkar oss, att vi exempelvis kan känna ett lugn av en grön ton eller en trygghet av en mörkblå kulör. Det ger en ännu större anledning att våga färgsätta.

Gör ett bra val för miljön

I den naturnära andan har Marbodal valt att färgsätta sina kök i jordnära, harmoniska toner. De har bland annat tagit fram färgerna Tall, Lin, Bark, Granit, Hav, Åska och Sand där samtliga namn vittnar om inspirationen som kommer från den nordiska naturen. Färgen Tall är en dov och lugn grön färg som skapar harmoni, färgen Bark är en djup och varm nyans där energierna går långsamt.

 

Färgerna är inte bara hållbara på grund av sina neutrala toner, utan även på grund av att de är vattenbaserade, vilket är ett snällare val mot miljön. Marbodals kök är dessutom svanenmärkta, vilket gör att du kan köpa ett kök med ny jordnära kulör utan att behöva kompromissa med miljömedvetenheten.

 

EXTERN LÄNK: Tänk långsiktigt och hållbart – läs mer hos Marbodal

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies