Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Förvara rätt – och minska matsvinnet

Vi slänger alldeles för mycket mat helt i onödan. Det är ett faktum. Med rätt planering och förvaring kan man undvika en av de vanligaste miljöbovarna.

Här får du mer tips om hur du kan leva hållbart i köket

 

Miljömedvetenheten ökar, med all rätt. Genom att sluta slänga mat sparar man både på miljö och plånboken, vilket gynnar alla i det långa loppet. Men varför slänger vi så mycket mat? Det kan självklart bero på flera olika saker, fel förvaring är en av dem. Nedan är några av de livsmedel vi slänger mest. Förvara rätt – och minska matsvinnet.

Bröd

De flesta brödsorter trivs allra bäst i rumstemperatur. Hårt bröd har en lång hållbarhetstid så länge det förvaras torrt medan mjuka varianter är lite känsligare. I kylskåp blir temperaturen för låg, vilket lätt resulterar i att brödet blir torrt och smuligt. Det går självklart att frysa in skivat bröd, då kan du bara ta ut de skivor du vill ha till frukosten.

Undvik plastpåsar, det kan nämligen både ge en bismak och förstöra en knaprig skorpa. Papperspåsar eller handdukar kan funka för att hindra att brödet blir torrt, alternativt att ha en självklar plats i ditt kök bara för brödet. Marbodal har tagit fram speciella förvaringslådor som ska hålla brödet fräscht längre.

Frukt och grönsaker

Den mat vi slänger allra mest är frukt och grönt. En vanlig orsak är att vi köper för mycket som vi inte hinner äta upp, en annan är att förvaringen gör att livsmedlet blir dåligt snabbt.

För det första, var försiktig. Skadade grönsaker och frukt påskyndar processen att de blir dåliga. För det andra: förvara dem rätt. De allra flesta frukter och grönsaker trivs bäst i kylskåpet men exempelvis avokado, mango, banan och citrusfrukter trivs bättre i rumstemperatur.

Kom ihåg: lite skrumpen frukt är inte farligt. Frys in och använd i soppor och smoothies istället för att slänga.

Sortering

Om du ändå behöver slänga livsmedel eller andra sopor gäller det att hantera dem rätt. Gör det enkelt för dig och ha ett bra system för avfallshantering. Det finns exempelvis gömda lösningar för lådor för att göra det lättare att sortera skräpet.

 

Kom igång med källsortering – hos Marbodal finns allt du behöver

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies