Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Fem enkla steg att bli mer miljövänlig – i köket

Är du medveten om dina klimatavtryck i hemmet? Med några enkla förändringar går det att vara mycket snällare mot miljön – utan att kompromissa med varken trivsel eller stil.

Marbodal har ett stort sortiment av Svanenmärkta köksprodukter – läs mer här

 

Miljömedvetenheten ökar och det behöver inte vara svårt att hålla jämna steg. I köket börjar många med maten, där ekologiska och vegetariska alternativ får större plats i våra kylskåp. Det finns även ytterligare simpla sätt att vara klimatsmart i köket.

#1: Rengör rätt

Fräscha arbetsytor, lådor och skåp lägger grunden för trivseln i köket – men det gäller att välja rätt. När du sprayar, putsar och torkar finns alltid rengöringsalternativ som är snälla mot miljön. Välj dukar som du kan återvända och medel som inte sätter för stora klimatavtryck. Här finns ett stort sortiment av redskap i exempelvis fiber och återvunnet material att välja mellan.

#2: Vad du köper och slänger

I de flesta förvaringsutrymmen finns bunkar, pytsar och verktyg som vi behöver för att baka och laga mat. Gå igenom vad du faktiskt behöver och välj varsamt ut det du vill spara – och gör det medvetet. Med miljön i åtanke kan vi plastbanta och med omsorg välja ut vad vi vill använda när vi lagar mat, till exempel genom att välja verktyg i trä och rostfritt stål före plast.

#3: Hållbara materialval

Ett kök ska hålla länge. För att ge hemmets hjärta de bästa av förutsättningar börjar det redan i materialvalen i inredningen. Marbodal har ett Svanenmärkt kökssortiment med hållbara och stilsäkra köksprodukter. Funderar du på att renovera ditt kök? Varför inte välja ett snyggt kök utan dåligt samvete?

#4: Sorteringslådor

Plast, metall och matrester ska inte slängas i en och samma soptunna. Det är sedan gammalt. Ändå är det många som gör just det, trots att vi vet vad det gör mot vår planet. Varför inte göra det enkelt för sig och skapa en sorteringsstation redan i köket? Allt har sin plats redan från start, vilket sparar både vår tid och på vår miljö.

#5: Förvara – öka livslängden

Olika livsmedel kräver varierande temperatur för att hålla sig färska och fräscha. Platsbrist kan göra att bröd eller frukt blir liggandes på diskbänken, vilket resulterar i kortare hållbarhet. Precis som med sorteringslådorna finns det faktiskt alternativ som smälter in snyggt i din inredning. Marbodal har förvaringslådor som är speciellt anpassade för förvaring av till exempel bröd, frukt och grönsaker.

 

Läs mer om Marbodals smarta och hållbara kökslösningar

 

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies