Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Experten tipsar: Knepet för att hitta och behålla din stil – i köket

Att inreda ett nytt kök är både roligt och kreativt, men kan också bli en omfattande process med allt att ta ställning till.
Med ett enkelt, för många okänt verktyg, kan du ta kontrollen över skapandet och ta köket till nya nivåer.

EXTERN LÄNK: Utforska Marbodals nya färgkollektion Jordnära

 

Alla som någon gång varit i färd med att skapa ett nytt kök kan nog känna igen den överväldigande känslan av oändliga möjligheter. I vilken ände ska man börja när valen är många och utbudet enormt?

Här kan det vara läge att använda sig av en moodboard: Ett kollage av bilder som visar på känslan och pekar ut riktningen för rummet som ska inredas.

– Sedan använder man det som ett ramverk när man skapar sitt hem. Man kan se det som en grafisk profil för bostaden där man har med färger, material och så vidare, säger inredaren och feng shui-konsulten Jannice Wistrand, en flitig användare av moodboards.  Eller som hon själv föredrar att säga: Känslokollage.

Så hur ska man då gå tillväga när man skapar en moodboard för sitt framtida kök?

 

 

Så kommer du igång med din moodboard

Till att börja med behöver man göra research: Hur vill du att känslan ska vara i ditt kök? Scrolla igenom sociala medier och sajter med bilder på nätet och spara det du gillar och inspireras av, eller bläddra i och riv ut ur tidningar. Självklart ska du ha med inredning, stylade rum, produkt- och detaljbilder i ditt kollage, men här kan man tänka helt fritt.

– Du kanske hittar färgskalan till ditt kök i en bild av en vacker sjö, berättar Jannice.

 

När du väl har samlat på dig bilder gör du din moodboard med hjälp av presentationsprogrammet i din dator. Dra in bilderna och gör den mest inspirerande allra störst. Flytta sedan runt, ta bort, börja om, ändra dig och lägg till tills dess du hittat ett upplägg med omkring 6-7 bilder där färgerna harmoniserar och känslan går hand i hand med den du vill ha i ditt kök.

Din moodboard är nu klar användas som ett ramverk när du ska inreda ditt nya kök.

Tänk på att…

…samsas med din partner:

Är ni två som ska komma överens om hur det nya köket ska bli? Sätt er på varsitt håll och gör en moodboard var. När båda är klara går ni tillsammans igenom bådas resultat. Identifiera era gemensamma nämnare och ta det därifrån in i ett gemensamt kollage.

 

…ta in platsens själ:

För att rummet ska bli så harmoniskt som möjligt bör man även ta husets historia, omgivande natur och ljusförhållanden i beaktande.

 

…ta ut svängarna:

Använd alla bilder som inspirerar dig! Du behöver inte ta hänsyn till pris eller tillgänglighet på eventuella produkter. Verktyget syftar till att hjälpa dig hitta den övergripande känslan i rummet och för att hjälpa dig se vilka träslag, färger och typer av metaller som ska användas.

 

EXTERN LÄNK: Se alla Marbodals kök

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies