Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Enkla knepen: Så gör du köket mer personligt

Ditt kök är så mycket mer än bara ett kök. Det är en del av ditt hem, och förtjänar minst lika mycket kärlek som resten av ditt hus eller lägenhet när det kommer till tanke och inredning.

EXTERN LÄNK: Utforska Marbodals nya färgkollektion Jordnära

 

Det är inte bara en plats där mat ska lagas. Köket, sin specifika funktion till trots, är en plats där vi tillbringar en stor del av vår tid och – precis som resten av hemmet – mår bra av en personlig touch. Här är några tips på hur du kan sätta din prägel på rummet.

Kom ihåg att även om man kan låta sig inspireras av andra så är det i slutändan ens egna behov och vilja som avgör hur det ska vara. 

Oväntade detaljer

Ett sätt att integrera köket som en självklar del av sitt hem är att inreda det med saker som inte nödvändigtvis är gjorda för just ett kök. Speglar, mattor, gardiner, fina hyllor, punktbelysning eller som inredaren och designern Amelia Widell: En stor byst ovanpå köksskåpet.

Personlig prägel i skåpen

Öppen förvaring har varit populärt ett tag och trenden visar inga tecken på att ge vika. Ofta har man sina finaste glas, tallrikar eller skålar på de öppna hyllorna. För att sätta en ännu mer personlig prägel kan man även prova att ställa upp saker som kokböcker, kanske en liten krukväxt eller ett foto på någon som man tycker om. Detta skapar en personlig och ombonad känsla.

Hitta harmoni mellan köket och dig själv

Relationen till sitt hem är faktiskt jämförbar med relationen till sin partner. Lägenheten eller huset har sin bakgrund och sina förutsättningar, och du dina. Ibland får man kompromissa för den andras bästa, ibland stå på sig och sätta sin egen vilja i första hand. Den som är inkännande och förstående med kökets själ har större möjligheter att skapa ett harmoniskt rum, även om stilarna spretar något. Här kan man experimentera med moderna inslag i ett gammalt kök – och tvärtom.

Funktionell estetik

För att man ska kunna trivas i ett kök krävs funktionalitet, men funktionalitet behöver inte nödvändigtvis innebära att man tummar på estetiken. Sätt upp lyxiga hyllor på vilka dina mest omtyckta prylar får utgöra en del av inredningen, eller förvara dina finaste köksverktyg i en lerkruka på köksbänken för allmän beskådan.

Öppna upp för socialt utbyte

Om du har en öppen planlösning mellan vardagsrum och kök – möblera vardagsrummet på ett sätt som främjar umgänge. Med en fåtölj, sittgrupp eller till och med en köksö i nära anslutning till köket blir det sociala utbytet mellan kock och gäst naturligt.

– Personligen så älskar jag att köket och vardagsrummet sitter ihop. Vi lagar väldigt mycket arabisk mat, vilket kräver mycket tid och plats. Med den öppna planlösningen kan alla umgås på ett naturligt sätt trots att man lagar mat, säger Amelia Widell.  

Tavlor i köket

Köket är inte det första man tänker på när vi planerar hur vi ska inreda våra hem med foton, tavlor och annan konst. Fina bilder och ramar kommer att ge rummet ytterligare en dimension av hemtrevlighet.

Gröna inslag

Färska kryddor är som gjorda för köksfönstret. Men krukväxter i olika färger och snittblommor i säsong ger liv, kontrast och dynamik till rummet året om.

 

EXTERN LÄNK: Gör ditt kök mer personligt med Marbodals kökstillbehör – läs mer här

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies