Hela denna avdelning är en annons från Marbodal

Detaljerna – så sätter du din egen prägel på köket

Naturnära träslag, varma metaller, ljusa, dova eller snälla färger.
Vägen till det personliga köket går via detaljerna. Så sätter du din egen touch på rummet.

EXTERN LÄNK: Utforska Marbodals nya färgkollektion Jordnära

 

Oavsett om du föredrar stilrent, lantligt, murrigt eller modernt är detaljerna a och o när ditt kök ska inredas. Det är i de genomtänkta färgskalorna och materialen i kombination med din egen prägel som känslan av ett hem träder fram.

 

Naturliga val. Färgerna Bark, Tall och Hav ur Marbodals färgkollektion Jordnära. Styling: Lotta Agaton.

Det naturnära

Material och färg spelar stor roll när hemmets hjärta ska inredas, och med detaljer och bänkskiva i trä får alla kök sin egen känsla. Tack vare att trä till sin natur är levande är ingen bit den andra identisk. Med en mix av olika träslag, ackompanjerad av dova och naturnära kulörer som brunt, grönt eller blått skapas ett ombonat lugn i köket. Använd koppar eller andra varma metaller i detaljer som blandare och ljusstakar för en mjuk känsla. Knoppar av läder, kanske med ett matchande förkläde hängandes bredvid, för ett rejält intryck.

 

Monokroma uttryck för en harmonisk känsla. Här i kulörerna Sand, Moln och Lin, ur Marbodals färgkollektion Jordnära. Styling: Lotta Agaton.

Ljust och fräscht – men inte för ljust

Beige är en färg som blir allt mer populär och är ett bra alternativ för den som vill ha ett ljust kök utan att behöva kompromissa med värme och hemtrevlighet. Färgen passar bra tillsammans med ljust trä och sten och låter tack vare sin snälla framtoning kökets detaljer ta större plats. Ett ljust kök upplevs som rymligt samtidigt som dekorationer och levande växter får utrymme att sticka ut.

 

Det kan även vara en bra idé att prova ett monokromt uttryck i sin inredning: Det vill säga att använda flera nyanser av samma kulör. Exempelvis mörkgrå luckor, något ljusare grått kakel, bord, stolar och handdukar tillsammans med en bänkskiva i grå natursten och blandare i krom. Med flera nyanser av samma kulör skapas ett levande, minimalistiskt ­– men på samma gång harmoniskt – kök.

 

Färgerna Granit och Frost ur Marbodals färgkollektion Jordnära. Styling: Lotta Agaton.

Svart och vitt

Det är fortfarande många som vill ha ett klassiskt vitt kök. Det är ett tryggt val som är enkelt att anpassa med små medel, och där detaljerna och inredningen verkligen får utrymme att sticka ut. Låt detaljer som skärbrädor och knoppar i trä, mörka krukväxter, luftiga gardiner och konst bryta av. Att inreda köket med föremål som inte direkt associeras till kök är ett annat enkelt sätt att sätta sin egen prägel.

 

På andra sidan färgskalan från det vita kan mörka luckor, svarta beslag, kranar och så vidare skapa ett behagligt uttryck. Om man dras mot det mörka men inte vill gå ”all in” på ett svart kök i uteslutande mörka kulörer kan man plocka in mörka detaljer.

 

EXTERN LÄNK: Sätt din egen prägel på köket med Marbodals kökstillbehör – läs mer här

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies