Hela denna avdelning är en annons från Mabs

Så lindrar du dina svullna sommarben och fötter

Oavsett om din hemester kommer att innehålla bilresor till sommarstugan eller aktiviteter som vandring är det smart att inkludera kompressionsstrumpor i packningen.
Här berättar vi varför.

EXTERN LÄNK: Se mer information och köp dina Mabs kompressionsstrumpor här

 

Att det är bra med kompressionsstrumpor vid flygningar för att minska risken för svullna ben och blodpropp vet de flesta. Men visste du att det även gäller för buss och bil?

– Det gäller för alla resor där man inte har samma möjlighet att röra sig, alltså långa perioder av att sitta still i trånga utrymmen, säger Anders Holmberg, kärlkirurg på Venous Centre i Stockholm.

 

Därför är det bra att använda kompressionsstrumpor under sommarens bilresor som varar mer än en timme. Även för den som lätt får svullna ben i sommarvärmen kan kompressionsstrumpor vara en skön lindring, då trycket över vristen hjälper till att motverka svullnaden. Mabs har kompressionsstrumpor i olika material, bland annat bomull som är svala och sköna även när det är varmt ute.

 

 

Ger snabbare återhämtning för musklerna

Men det är inte bara när vi sitter still som kompressionsstrumpor är till hjälp. Precis som många som står och går mycket i jobbet använder dem så har allt fler fått upp ögonen för  dem när de springer, cyklar och vandrar. Stödstrumpor, som en del kallar dem, förbättrar nämligen blodcirkulationen genom att öka trycket på anklarna. Det gör att slaggprodukter transporteras bort snabbare och att syresättningen av blodet förbättras. Risken för kramp minskar, musklerna blir inte lika trötta och stela och strumporna ger en ökad stabilitet i fotleden. Samtidigt upplever många att prestationen förbättras, något som studier vid bland annat Örebro universitet har visat.

 

En annan fördel med att använda kompressionsstrumpor vid löpning, vandring eller annan fysisk aktivitet är att de hjälper till att transportera bort fukt från huden om du blir svettig eller våt, vilket gör att de minskar risken för skavsår.

 

Packa flera par till vandringsturen

Oavsett om du ska vandra i fjällen i sommar eller planerar kortare vandringsturer på hemmaplan är det smart att packa ner några kompressionsstrumpor från Mabs. En dags vandring belastar benen hårt och framförallt den ovane vandraren kan få ont i benen. Eftersom strumporna ökar blodcirkulationen motverkar de trötta och svullna ben, vilket gör att benen håller sig pigga och fräscha längre.

Ett hett tips är att ta på dig ett nytt par efter vandringen för att främja cirkulationen i benmusklerna. Det hjälper mot träningsvärk och ömma muskler, och gör att du återhämtar dig snabbare inför nästa tur.

 

EXTERN LÄNK: Se mer information och köp dina Mabs kompressionsstrumpor här

 

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies