Hela denna avdelning är en annons från Mabs

Kocken Calle testade stödstrumpor – ”Överraskande sköna”

Stödstrumpor minskar risken för åderbråck och har kliniskt bevisad effekt på svullna, trötta ben.
Kocken Calle Bjurhammar testade att ha på sig dem på jobbet och blev positivt överraskad.
– Jag kände mig betydligt lättare i benen efter arbetspasset, säger han.

Läs mer om Mabs kompressionsstrumpor

 

Calle Bjurhammar, 28, jobbar som kock på Brasserie Godot i centrala Stockholm. Yrket innebär att han står upp under  större delen av dagen.

– Jag har hört att det är bra med stödstrumpor, men har inte provat tidigare. Jag har nog tänkt att det inte kommer att göra så stor skillnad och det har väl känts lite som om det inte är något som behövs i min ålder – att det mest är för äldre.

 

Men efter att ha testat kompressionsstrumpor från Mabs på jobbet har han ändrat inställning.

– De var överraskande sköna. De var väldigt bekväma att ha på sig under tiden jag jobbade, men framförallt var det en skön känsla när jag kom hem eftersom jag kände mig lättare i benen. Jag provade både Mabs Bomull och Work  och gillade de i bomull bäst. Jag kommer absolut att fortsätta med stödstrumpor, säger han.

Stillastående ökar risken för åderbråck

Kärlkirurgen Anders Holmberg, på Venous Centre i Stockholm, menar att yrkesgrupper som exempelvis kockar  är i riskzonen för bland annat åderbråck – något som kan förebyggas med hjälp av kompressionsstrumpor.

– De står still mycket och vi tror att just stillastående under långa perioder är det minst gynsamma för de ytliga venerna i benen, säger han och fortsätter:

– Om man jobbar inom service – som förutsätter att man står mycket – och har släktingar som har problem med åderbråck rekommenderar jag att använda kompressionsstrumpor från Mabs. Detta för att förebygga åderbråck på benen.

 

Kompressionsstrumporna ger de ytliga venerna ett yttre stöd och underlättar dessutomblodflödet till hjärtat i venerna. De kan användas både förebyggande och som behandling mot begynnande åderbråck,.

– Sedan är de bra att använda under graviditet och om man tycker att man sväller i benen. Många anger att de får svullna ben, så även om man inte ser några åderbråck på utsidan kan det vara effektivt att använda kompressionsstrumpor för att motverka det, säger Anders Holmberg.

 

Han understryker att åderbråck är väldigt vanligt.

– Var tredje vuxen mellan 18 och 70 år har åderbråck på benen, och det är lika vanligt bland kvinnor som män.

 

 

Här hittar du Mabs sortiment på apotek

 

Det här är åderbråck

*Åderbråck är bristningar i ytliga vener i benen. För att det ska räknas som åderbråck ska venen som avses vara synlig för ögat, vara krökt och minst 4 milimeter i diameter. Ett förstadie till åderbråck är ådernät.

*Åderbråck och ådernät  utlöses av exempelvis graviditet eller långa perioder där du står eller sitter mycket. Frisörer och kockar är exempel på yrkesgrupper i riskzonen.

*Var tredje vuxen mellan 18 och 70 års ålder har åderbråck på benen och det är lika vanligt bland kvinnor som män.

*Mabs kompressionsstrumpor ökar blodcirkulationen i benen och har en förebyggande effekt mot åderbråck. De har en kliniskt bevisad effekt mot svullna och trötta ben. .

*Medicinska komplikationer av åderbråck som bensår, eksem och hudfärgningar, ytliga proppar och blödande återbråck bör alltid ses över av en läkare.

Källa: Anders Holmberg, kärlkirurg, Venous Centre.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Klas Granström
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies