Hela denna avdelning är en annons från Mabs

Feststrumpan som förebygger åderbråck

Var tredje vuxen mellan 18 och 70 år har åderbråck på benen, och långt fler har besvär som inte är synliga.
Men det finns hjälp att få, både i förebyggande syfte och som behandling.
Mabs nylonstrumpor är både smarta och snygga – och ger benen det stöd de behöver.

Läs mer om Mabs kompressionsstrumpor

 

Åderbråck är vanligt och drabbar lika ofta kvinnor som män. Ådernät är ett förstadium till åderbråck och båda beror på en nedsatt venfunktion i benen. Man kan också ha problem som inte syns, med symptom som tunga och svullna ben eller kramper i benen på eftermiddagen eller kvällen.

En kompressionsstrumpa ger venerna yttre stöd

Åderbråck beror till stor del på ärftliga faktorer och utlöses av exempelvis stillastående eller stillasittande under långa perioder. Även under graviditet finns risk för att utveckla åderbråck. För att behandla eller förebygga åderbråck kan man använda en stödstrumpa, eller kompressionsstrumpa som är det också heter .

– Orsaken till att man får bråck i de ytliga venerna är för att de ligger i underhudsfettet på benen där det inte finns något stöd utifrån. Med en kompressionsstrumpa ger du de ytliga venerna ett yttre stöd. Därför är det så bra med kompressionsstrumpor. Dessutom underlättar de återflödet till hjärtat i de ytliga venerna, säger Anders Holmberg, kärlkirurg på åderbråckskliniken Venous Centre.

 

 

Stödstrumpor passar även på fest

Många använder stödstrumpor på jobbet, särskilt i yrken som står och går mycket. Men Mabs  smarta strumpor passar även på fest. Strumporna i nylon finns som knästrumpor, stayups och strumpyxor i flera färger, vilket gör att det alltid är lätt att hitta en matchande strumpa oavsett tillfälle och klädsel. Effekten av kompressionen blir densamma, oavsett vilken sort du väljer. Precis som i vissa yrken är fest ett tillfälle då man står mycket, och då kan en stödstrumpa underlätta och motverka åderbråck.

– Det är särskilt rimligt om man tycker att man sväller i benen, vilket många tycker att de gör. Även om man inte ser några åderbråck på utsidan kan det vara bra med en kompressionsstrumpa för att motverka det. Och ådernät kan utvecklas till åderbråck om man inte behandlar dem. Kompressionsstrumpor kan vara ett sätt att behandla så att det inte blir åderbråck, säger Anders Holmberg.

Graviditet ett bra tillfälle att använda stödstrumpor

Mabs har även en strumpbyxa särskilt för gravida med gott om plats för magen, och Anders Holmberg tycker att just graviditet är ett bra tillfälle att använda stödstrumpor. I övrigt tipsar han om att försöka röra på sig så mycket som möjligt för att hålla benen i fysisk trim.

– Om du bygger upp muskulaturen i benen får du bättre kompression i de djupa venerna, vilket även påverkar de ytliga. Det räcker med att man promenerar, det behöver inte innebära att man blir en hurtbulle som åker Vasaloppet. Att gå i trappor är också jättebra, avslutar han.

 

Just nu får du 2 par Mabs Nylon för 189 :- på Apoteket AB

 

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Bonnier News Brand Studio
Om cookies