Världen runt: Så dricker vi kaffe

Kärleken till kaffe delas över hela världen, däremot dricker vi det på helt olika sätt.
– Bara här i Sverige skiljer sig traditioner för hur vi dricker kaffe, säger Ida Strid, professionell barista och kaffespecialist från Lavazza Training Center.

Följ Lavazza på Facebook för det allra senaste om kvalitetskaffe.

 
Kaffe ger en njutning och fyller ett behov som är svårslaget. Den här känslan är samma världen över, däremot varierar sättet att dricka kaffe beroende på var du befinner dig.

– Bara här i Sverige skiljer sig traditioner för hur vi dricker kaffe. Det är allmänt känt att man är svag för café latte i Stockholm, alltså mjölk med smak av kaffe. I Skåne vill man dricka sitt kaffe svart som natten och jättestark medan i Lappland finns traditionen att dricka kaffe på fat fortfarande kvar, berättar Ida Strid, professionell barista och kaffespecialist från Lavazza Training Center.

 

I Turkiet kokas en mycket finmalen blandning till ett starkt kaffe i en särskild kanna och dricks gärna med en hel del socker. I Asien produceras en speciell art av kaffebönan som gör att kaffet smakar annorlunda från det vi är vana vid, medan det ursprungliga tillagningssättet i Etiopien är svårslaget.

– De brygger kaffe i en ritual på tre timmar där frun i huset bäddar upp med blad och gräs, som en liten sittplats. De plockar sina egna kaffebönor, rostar dem över öppen eld, mortlar dem och brygger i en typ av lerkruka. Sedan samlas familjen och kaffet serveras i tre omgångar, säger Ida och fortsätter:

– Den första koppen ska smaka lite lättare, andra koppen blir starkare och när den tredje koppen serveras har kaffet kokat ett tag vilket gör att det blir som en espresso.

 

I Brasilien är det vanligt att blanda kaffet med kondenserad mjölk, vilket gör att det liknar en dessertliknande cappuccino med lite tuggmotstånd. I vårt grannland Norge är doseringen den största skillnaden.

– De dricker kaffet väldigt svagt, precis som i USA. Här i Sverige dricker vi absolut starkast kaffe, då handlar det om bryggkaffe. Här bryr vi oss om slutresultatet i koppen mer än själva produkten, säger Ida och drar paralleller med ett land där passionen för processen är i fokus:

– I Italien bryr man sig mer om hur kaffet är tillagat. Man vill veta mer om kvarnen, maskinen och gör gärna kaffet själva. Det ligger mycket prestige bakom en kopp kaffe.

 

Lavazzas kaffe tillverkas med kärlek och passion – här hittar du produkterna.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies