Tre vanliga myter om kaffe (som vi slår hål på!)

Missförstånd och myter finns det gott om, nu är det dags att reda ut några av de vanligaste inbillningarna om vår älskade dryck – en gång för alla.

Älskar du kaffe? Här kan du få tips, inspiration och alla nyheter från Lavazza.

 

Det kommer ständigt nya rön när det gäller det mesta, och kaffe är inget undantag. Ofta handlar det om saker som i stunden får stor uppmärksamhet för att sedan, sakta men säkert, tyna bort bland andra nyheter. När det kommer till kaffe finns det några myter som har naglat sig fast – nu är det dags att slå hål på dem.

 

1. ”Espresso är mer koffeinrikt än bryggkaffe”

När man verkligen behöver en energikick är det många som väljer en espresso framför andra kaffesorter. Myten om att espresso skulle innehålla betydligt mer koffein än bryggkaffe har funnits med länge – och stämmer inte.

 

Själva bryggmetoden har faktiskt ingen betydelse för koffeinhalten, det är kaffebäret som spelar huvudrollen. Koffeinet finns nämligen där och i den orostade bönan som är kärnan i själva bäret. Kaffearten och doseringen spelar också roll – om du doserar lika mycket kaffe när du brygger som i en espresso får du i dig lika mycket koffein. Självklart är volymen en faktor, en espresso innehåller samma mängd koffein men i en mindre mängd dryck.

 

2. ”Ljusrostat kaffe är snällare mot magen”

Ljusrostat kaffe misstas ofta för att vara mer milt än mörkrost, när det gäller smakmässigt kan det stämma. Däremot är det inte snällare mot magen än de mörkare rostningarna, tvärtom faktiskt. Vid en mörkare rostning bryts nämligen en del av de organiska syrorna ner och kaffet blir mindre surt, vilket innebär att kaffets pH blir högre – vilket är bättre för magen.

 

3. ”Dosera alltid en extra skopa i bryggaren”

Fler och fler dricker starkt kaffe och väljer att dosera en skopa extra när det är dags att brygga. Det här påverkar smaken väldigt mycket och bedövar våra sinnen mer än tar fram aromerna i ditt kaffe. Testa dosera en skopa mindre än du är van vid och våga känn smakerna som kommer fram!

 

Lavazzas kaffe tillverkas med kärlek och passion – här hittar du produkterna.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies