Lista: Smakkombinationerna du inte visste gör succé

Det finns vissa smaker som verkligen lyfter varandra, och tillsammans tar de den nykomponerade smaken till en helt ny nivå av njutning. Här är kombinationerna som oväntat nog gör succé.

Här kan du få inspiration, recept och det allra senaste från Lavazza.

 

I Sverige tycker vi att nästan allt sött är kompatibelt med kaffe. Vi älskar att fika och klassiker som kanelbullar, småkakor och andra bakverk är något som alltid har haft en given plats bredvid våra kaffekoppar.

 

Vad är det då som gör att vissa smaker gifter sig så bra? Ida Strid, professionell barista och kaffespecialist från Lavazza Training Center, guidar dig i smakdjungeln.

– För att smakerna ska balansera varandra så gäller det att väga upp våra fem smaksinnen vilka är bittert, surt, salt, sött och umami.

 

Kaffe faller ofta in i den beska kategorin och passar därför naturligt bra ihop med något åt det sötare hållet, exempelvis mjölk. Men ibland kan kaffe vara naturligt sött i smaken, då gäller det att hitta andra smaker att balansera med för att få en bra kombination.

– När kaffet är sött är det sällan vi känner det, det finns nämligen oftast med bara som en hint. Vanligast är kaffet åt det beskare hållet, det vi saknar då är salt, säger Ida och fortsätter:

– I Lappland tillsätts ofta en knivsudd salt för att ta ut beskan i ett kokkaffe. Det gör att det upplevs mer neutralt.

 

Ida återkommer ofta till att just salta smaker passar ypperligt ihop med kaffe – något som nyligen uppdagades en dag på jobbet.

– Vi hade en provning där vi fick kombinera etiopiskt kaffe med salta chips, vilket förhöjde effekten och en spontan reaktion blev ”det smakar som en IPA!”. Det salta är alltså något att rekommendera, såsom salta karamellbrownies eller saltlakrits tillsammans med en kopp kaffe.

 

Ett mellanrostat kaffe, som är det mest populära alternativet bland svenskarna, passar till exempel väldigt bra med en ganska oväntad smak.

– Mintiga saker som tuggummi och eukalyptus, eller en mintkaka fungerar bra med ett mellanrostat kaffe som har toner av nötter, säger Ida och fortsätter:

– Ett mörkrostat kaffe med mycket kryddor passar bra ihop med frukt och bär som körsbär, blåbär och jordgubbar. Även med mango och tropiska frukter som kokos och kryddor som kardemumma och ingefära.

 

Idas smakmatchar tre populära produkter från Lavazza

 

Qualità Oro:

– Qualità Oro är ett väldigt friskt och blommigt kaffe och passar därför väldigt bra med hetta. Så till exempel efter tacomiddagen eller tillsammans med salta chips.

 

Qualita Rossa:

– Rossa är ett kryddigt kaffe och funkar därför med feta grejer som en chokladboll. Men det är så självklart så man kan gärna testa kaffet till en bit ost, exempelvis brie.

 

Armonico NCC-kapsel:

– Armonico har nötiga toner och är jättegod till örter. Det passar till exempel med minttuggummi eller till en kopp Earl Grey-te.

 

Här kan du köpa Lavazzas kvalitetskaffe på nätet.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies