Lista: Intressanta fakta om kaffe (som du inte visste tidigare!)

Kaffe är gott, uppiggande och nödvändigt. Det vet vi. Men det finns faktiskt en hel del intressanta saker om det svarta guldet som inte alla vet om.

Här kan du få inspiration, recept och det allra senaste från Lavazza.

 

Doften av kaffe har en positiv effekt
Vi känner alla igen den och välkomnar den: Doften av nybryggt kaffe. När aromerna når näsan vet man att det snart är dags för en kopp – men det händer faktiskt mer än så. Bara doften i sig har nämligen en stimulerande effekt på vårt psyke och kan påverka våra hjärnor på ett positivt sätt.

 

… men neutraliserar samtidigt luktsinnet
I affärer där det säljs mycket parfymer ligger nästan alltid små tygpåsar med kaffebönor bland hyllorna. En del kanske funderar varför man har valt att förvara dem just där, kanske är det bara en snygg inredningsdetalj?

 

Nej, de fyller faktiskt ett syfte. Kaffebönorna neutraliserar nämligen luktsinnet. När man har doftat på flera parfymer på kort tid börjar plötsligt dofterna flyta samman och allt luktar till slut likadant. Då ska man sniffa på kaffebönor så rensar man bort de andra dofterna.

 

Världens dyraste kaffe – genom en djurmage
För några år sedan tog man fram ett kaffe som kostar 300 kronor per kopp. Det var i Thailand som man matade elefanter med kaffebönor för att sedan plocka ut bönorna igen – ur avföringen.

 

Anledningen till den här märkliga processen ska ha varit att elefantens magsyra ska bryta ner proteinet i kaffet vilket ska göra mycket för bitterheten i kaffet.

 

Den indiska palmmården är ett annat djur där man också låter kaffet passera genom deras matsmältningssystem. Kaffet, som heter Kopi Luwak, kostar 650 kronor per kopp och smaken från det så kallade ”bajskaffet” beskrivs som särskilt len.

 

Espresso, hela bönor, bryggkaffe och mycket mer från Lavazza hittar du här.

 

Så håller sig kaffet varmare längre
Så fort du häller upp en kopp kaffe börjar innehållet svalna. Hur får man det att hålla sig varmt längre? Jo, genom att hälla i mjölk. Det kanske låter konstigt men kaffe med mjölk håller sig varmare hela 20 % längre än en slät kopp kaffe.

 

Då togs smaken till en ny nivå
1895 grundades det italienska företaget Lavazza. Med fokus på kvalitetskaffe och förnyelse har Lavazza gjort flera banbrytande insikter för att få till den goda smaken. I början av 1900-talet uppfann de själva konceptet med att blanda bönor från olika ursprung för att få fram den finaste produkten – och smaken. Lavazza uppfann blandningen.

 

Lattekonst innebär kvalitet
Du har säkert hört talas om begreppet lattekonst, när olika former och figurer avbildas på toppen av en caffè latte. Det är faktiskt inte bara fint – det kan även avslöja kvaliteten på innehållet i koppen. Om ritningen håller sig kvar oförändrad betyder det nämligen att kaffet och skummet är tillrett på ett perfekt sätt.

 

Varför heter det så?
Americano är ett populärt val bland cafébesökare världen över. Den lilla koppen innehåller en espresso utspädd med en mindre mängd vatten. Men varför heter det just Americano? Jo, det kommer från att de amerikanska soldaterna tyckte att det europeiska kaffet var för starkt under andra världskriget, så de bad om att få lägga till mer vatten.

 

Älskar du kaffe? Här kan du få tips, inspiration och alla nyheter från Lavazza.

 

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies