Kaffeskola del 5: Kaffet som förhöjer din dessert

Trots att kaffe har dubbelt så många smakaromer som vin glöms kombinationen kaffe och dessert ofta bort – nu är det slut på det. Kaffespecialisten guidar dig i smakdjungeln.

Älskar du kaffe? Här kan du få tips, inspiration och alla nyheter från Lavazza.

 

När vi går på restaurang är det ofta fokus på två saker: Mat och vin. Ett vin kan framhäva smaker i maten och vice versa, men det som många faktiskt inte vet är att kaffe har dubbelt så många smakaromer som vin. Trots det är det ingen självklarhet att kaffe ens serveras tillsammans med efterrätten – eller att det finns en tanke bakom vilket kaffe som passar bäst till vilken dessert.
– Även om man inte äter efterrätt så borde valet av kaffe vara baserat på vad man har ätit. En middag bestående av något kött med mycket sälta, det skulle jag möta upp med ett grövre kaffe med tyngd i sig. Medan en fiskrätt som torsk med potatis och en smörsås passar bättre med ett ljusrostat eller mellanrostat kaffe, säger Ida Strid, kaffespecialist på Lavazza, och fortsätter:
– Kaffe behöver inte alltid vara till dessert, men man ska tänka på hur man avslutar en hel middag.

 

”Kaffet som passar bra ihop med tuggummi”
Så vilket kaffe passar då till vilken sorts efterrätt? Ida, som är inne på sitt trettonde år inom kaffebranschen, ger sina absolut bästa tips för att få en förhöjd smakupplevelse.
– Det handlar om att få ihop smakkombinationerna, om de funkar tillsammans kan man få en helt ny smak. En del kompenserar varandra medan andra lyfts tillsammans.

 

Ett mellanrostat kaffe, som nästan kan räknas som standardvalet här i Sverige, passar faktiskt ihop med en ganska oväntad smak.
– Mintiga saker såsom tuggummi med eukalyptus, eller en mintkaka fungerar bra med ett mellanrostat kaffe som hade toner av nötter. Det passar även med choklad, säger Ida.

 

Här kan du köpa Lavazzas kvalitetskaffe på nätet.

 

Smakerna som gifter sig med mörkrostat och ljusrostat kaffe
När det kommer till mörkrost finns det en hel del smaker som passar och förhöjs, beroende på vilka toner kaffet har.
– Ett mörkrostat kaffe med mycket kryddor passar bra ihop med frukt och bär såsom körsbär, blåbär och jordgubbar. Även med mango och tropiska frukter såsom kokos och kryddor som kardemumma och ingefära, säger Ida och fortsätter:
– Ett mörkt och mustigt kaffe passar bra med söta saker som honung, karamell och desserter med grädde som bas.

 

Det ljusrostade kaffet med en lättare ton kompletterar smakerna som inte är så tunga.
– Jag testade att dricka ett ljust kaffe med blommiga toner till en morotskaka med mycket kryddor, det krockade totalt. Till det ska man istället dricka ett mer robust kaffe med toner av smörkola, säger Ida och fortsätter:
– Ljusrostat kaffe passar med citrusfrukter såsom grape och lime.

 

Följ Lavazza på Facebook för det allra senaste om kvalitetskaffe.

 


Fakta
Ida Strid är Training Center och Event Manager på Lavazza Nordic, samt ordförande i Speciality Coffee Association i Sverige. Med en stor passion och kärlek till kaffe är nu Ida inne på sitt trettonde år i kaffebranschen.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies