Kaffeskola del 4: Så ska du servera kaffet

Olika typer av kaffe dricks i olika typer av koppar, muggar och glas. Men varför är det egentligen så? Kaffespecialisten förklarar och tipsar om hur du ska servera kaffet.

Följ Lavazza på Facebook för det allra senaste om kvalitetskaffe.

 

Att dricka en god kopp kaffe slår det mesta. Första slurken på morgonen, koppen efter maten och påtåren vid eftermiddagsfikat – det ger minst sagt guldkant på tillvaron. Kaffe kommer i många olika former, och kan serveras på lika många olika sätt.

 

Ida Strid, kaffespecialist på Lavazza, reder ut varför vi serverar vårt kaffe i olika koppar.
– Vad vi dricker ur hemma är egentligen en vanesak. En del gillar att dricka ur en hög eller vid mugg med antingen tjockt eller tunt porslin. Men allt handlar egentligen om att koncentrera aromerna i kaffe, lite som vin, säger Ida.

 

Kaffe i champagneglas
Att hålla kvar aromerna är det huvudsakliga syftet med varför kaffesorter serveras i olika typer av koppar. När Ida flyttade hemifrån tog hon kaffet på fullaste allvar – och till en helt ny nivå.
– Jag bestämde mig för att hos mig ska man dricka kaffe i champagneglas. Varje dag skulle vara en fest, inte ens morgonkaffet skulle försummas, säger Ida och fortsätter:
– Om man har ett avlångt glas fångar man verkligen aromerna i kaffet.

 

Alla kanske inte har för vana att dricka kaffe ur de lyxiga champagneglasen, utan ur porslin. Men vilka muggar passar till vilket kaffe?
– Man ska servera bryggkaffe i en hög kopp, när det kommer till espresso är det också hellre en hög än en vid, säger Ida och fortsätter:
– En cappuccino ska serveras i en vid kopp, för att både få skum och mjölk. Har man en för hög kopp får man sällan båda när man dricker, utan antingen bara skum eller bara mjölk.

 

Lavazzas kaffe tillverkas med kärlek och passion – här hittar du produkterna.

 

Porslinets tjocklek spelar roll
Det är inte bara formen på dryckeskärlet som har betydelse, tjockleken på porslinet har också en mening.
– Om vi har ett tunt och gammalt porslin, då är vi mer varsamma med vårt kaffe, vi sörplar i små klunkar vilket får fram mer smaker precis som vin.

 

Förr i tiden serverades kaffe på fat, vilket egentligen var helt korrekt med tanke på hur mycket smaker som kom fram i och med sörplandet. Nu kanske det känns aningen omodernt, då finns en enkel riktlinje att följa.
– Kaffe med mycket fina och bra smaker serveras i tunt porslin, medan ett tjockt porslin är bättre när det gäller ett lite mer robust kaffe med mjölk, säger Ida.

 

”Det är ett big no no”
Det finns faktiskt ytterligare en faktor, förutom sörplandet och kopparna, som framhäver smakerna: Temperaturen. En del gillar att dricka sitt kaffe rykande hett medan andra föredrar den kontorsljumma varianten – men för att det ska smaka mer så är det bara en sak som gäller.
– Ju svalare kaffet är desto mer smakar det, säger Ida och fortsätter:
– Men ett big no no, som många gör, är att återuppvärma kaffet i mikron. Man har alltid fått höra att näringsämnen försvinner ur maten i mikron, och om man värmer upp något som är flytande förångas vätskan och produkten koncentreras. Du kokar alltså bort vattnet och kvar blir ett koncentrat, ett bortkokat kaffe.

 

Här kan du få inspiration, recept och det allra senaste från Lavazza.

 

 


Fakta
Ida Strid är Training Center och Event Manager på Lavazza Nordic, samt ordförande i Speciality Coffee Association i Sverige. Med en stor passion och kärlek till kaffe är nu Ida inne på sitt trettonde år i kaffebranschen.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies