Kaffeskola del 3: Enkla knepen för att göra ditt bryggkaffe ännu godare

En bra kopp bryggkaffe på morgonen kan verkligen sätta tonen för en hel dag. Gör du alla rätt för att få det bästa kaffet din bryggare kan ge dig?

Här kan du köpa Lavazzas kvalitetskaffe på nätet.

 

Majoriteten av oss har en kaffebryggare hemma i köket. En central plats där vi börjar våra morgnar och avslutar middagar. En del kanske tror att bryggaren gör hela jobbet med bara lite hjälp på traven – men det finns faktiskt en hel del som vi kan göra för att göra kaffet ännu godare.

 

1. Vattnet ska vara svalt och syrerikt
Det krävs egentligen bara två ingredienser för att få en kopp kaffe: Vatten och malet kaffe i filtret. Men det spelar stor roll vilken temperatur vattnet har för det slutliga resultatet.
– Det ska vara friskt och kallt vatten. Det gör att vattnet värms upp med hjälp av bryggaren och inte från start. Om vattnet är varmt från början riskeras det att bli för varmt, det blir betydligt bättre om bryggaren får göra jobbet i sin takt, säger Ida Strid, kaffespecialist på Lavazza.

 

2. Filtret ska vara blekt på rätt sätt
Bryggare kräver filter, och då ska det vara rätt sort. Ett syreblekt, vitt kaffefilter är den miljövänliga hemligheten för att inte få en bismak av papper.
– Bruna pappersfilter är inte behandlade och då finns mycket pappersmassa kvar i filtret, vilket gör att kaffet tar upp smak när det rinner genom. Man kan testa sina filter genom att sätta ett i lite vatten, låta det dra och sedan smaka på vattnet, säger Ida.

 

3. Förbered genom att förfukta filtret
Ett torrt pappersfilter ger rum för misstag, bokstavligt talat. Det finns nästan alltid kanaler mellan behållare och filter där vatten rinner igenom utan att nudda kaffet, vilket kan göra resultatet blaskigt. Det kan även öka risken för att filtret kollapsar och det kommer kaffesump i kannan.
– Blöt filtret innan, lägg det i behållaren och spola under kranen. Det fixerar filtret och suger inte heller upp vatten som är doserat för mängden kaffe.

 

4. Förvara kaffet för att behålla aromerna
Många väljer att ha sitt malda kaffe i en fin plåtburk, vilket är okej. Men om du vill hålla kvar aromerna i kaffet så bör kaffet stanna i sin originalförpackning – sedan i en burk.
– Att hälla över kaffet i en burk är nästan som att dekantera ett vin. Aromerna svävar omkring och luft forceras ner i burken utan att man tänker på det. Behåll kaffet i förpackningen, förslut den tätt och förvara den mörkt och svalt – men inte kallt, säger Ida och fortsätter:
– En gammal lära är att ha sitt kaffe i kylskåpet. Eftersom kaffe innehåller oljor så är det som att förvara en flaska olivolja i kylen, vilket resulterar i att oljan stelnar och koagulerar. Den enda gång kaffe ska ändra temperatur är när det bryggs.

 

Älskar du kaffe? Här kan du få tips, inspiration och alla nyheter från Lavazza.

 

5. Försiktig med bryggare med timer
En del kaffebryggare har funktionen att man kan ställa in en tid när kaffet ska börja bryggas, något som många morgontrötta uppskattar. Men det här alternativet gör faktiskt att kaffet smakar betydligt sämre när det är klart.
– Du behöver hälla vatten i behållaren och kaffet i filtret på kvällen. Under natten förlorar vattnet syre och kaffet blir gammalt. Ett malet kaffe håller faktiskt bara i en kvart när det står framme, sedan dör aromerna. Alla förtjänar färskt kaffe på morgonen, säger Ida.

 

6. Testa en mindre dos än vanligt
Starkt kaffe blir vanligare och vanligare, något som faktiskt bedövar våra sinnen.
– Testa dosera en skopa mindre för att se vad kaffet har för smaker, ett starkt kaffe smakar bara kaffe. En svagare variant tar fram toner som citrus, mjölkchoklad, kakao och massor med andra smaker. Lär känna ditt kaffe.

 

7. Nymalet kaffe ger bästa resultat
– Det färskaste kaffet har mest aromer vilket gör upplevelsen mer smakrik. Har man den lyxen så ska man investera i en kvarn, alternativt en bryggare som maler direkt ner i filtret. Då har du färskmalet kaffe varje dag, säger Ida.

 

Espresso, hela bönor, bryggkaffe och mycket mer från Lavazza hittar du här.

 

 


Fakta
Ida Strid är Training Center och Event Manager på Lavazza Nordic, samt ordförande i Speciality Coffee Association i Sverige. Med en stor passion och kärlek till kaffe är nu Ida inne på sitt trettonde år i kaffebranschen.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies