Kaffeskola del 2: Så borde vi dricka kaffe under dagen

Italien är finsmakare när det kommer till kaffe. Även fast vi värdesätter våra fikastunder här i Sverige finns det en helt ny värld att upptäcka när det kommer till vår älskade java.

Älskar du kaffe? Här kan du få tips, inspiration och alla nyheter från Lavazza.

 

Svenskar älskar kaffe, vilket syns tydligt på listan över vilka länder som konsumerar mest kaffe i världen: Sverige ligger i topp tre. Däremot är Sverige kanske inte det land man kopplar starkast till kaffe, utan mer finsmakare som Italien. Men faktum är att italienare dricker kaffe precis lika ofta som vi svenskar – men konsumerar inte samma volym.

 

Ida Strid, kaffespecialist hos Lavazza, menar att det är kulturskillnaden som gör att Italien inte ens ligger på listans topp tio.
– Deras sätt att dricka kaffe är den korta lilla espresson, för varje kopp de dricker så är det ungefär hälften så många gram som här, säger Ida och fortsätter:
– Vi dricker alltså samma antal koppar men i våra muggar är det dubbelt så mycket kaffe. Det är våra stora koppar som drar upp snittet.

 

Det italienska arvet
Här i Sverige finns det två läger: De som dricker kaffet svart och de som dricker kaffe med mjölk. I Italien är gränserna inte lika tydliga, där handlar det mer om tanken, syftet och njutningen bakom varje kopp.
– Där dricker man en cappuccino till frukost och under förmiddagen. Anledningen är för att mjölken ska lägga sig som ett skyddande lager i magsäcken.

 

Det italienska arvet sätter mönstret för hur dagarnas intag av kaffe ska se ut. När klockan har slagit 10:00 är mjukstarten över för att sedan övergå i en energiboost – för både kropp och själ.
– Vid 11:00 dricker man första koppen espresso för att sedan ta en till efter lunchen, det här kickar igång matsmältningen, säger Ida.

 

Espressotrenden fortsätter sedan med flera små koppar under dagen för att sedan avrunda dagen med en koffeinfri variant på kvällen. Det är inte så konstigt att espresson är så pass förknippad med Italien med tanke på att den ständigt är närvarande och en självklar del av den dagliga rutinen.

 

Här kan du köpa Lavazzas kvalitetskaffe på nätet.

 

Anpassa kaffe efter mat och tidpunkt
Ida tror att vi skulle må bra av att ta in lite av den italienska kaffekulturen i våra liv.
– På morgonen är vi känsliga för smaker, sinnena sover fortfarande. Skulle vi börja dagen med en pepparstek skulle vi gå i taket, likadant kan man tänka med kaffe – starta dagen med något som är mildare i smaken, säger hon och fortsätter:
– Sedan kan vi stiga i intensiteten under dagen. Till lunch kanske vi har ätit något salt, då är vi redo att dricka något med mer kropp. På eftermiddagen kanske vi får ett litet sötsug, varför inte välja ett kaffe med lite choklad- och karamelltoner?

 

På samma sätt som olika sorters vin passar till olika maträtter, så funkar även kaffe. De flesta av oss köper inte bara ett sorts vin och dricker till middagen, utan anpassar drycken efter mat och tidpunkt.
– Vi borde tänka lite mer på när vi dricker vilket kaffe och ha lite olika sorter hemma istället för bara ett och samma paket. Passa på att testa nya sorter när butiken har erbjudanden, säger Ida.

 

Följ Lavazza på Facebook för det allra senaste om kvalitetskaffe.

 

 


Fakta
Ida Strid är Training Center och Event Manager på Lavazza Nordic, samt ordförande i Speciality Coffee Association i Sverige. Med en stor passion och kärlek till kaffe är nu Ida inne på sitt trettonde år i kaffebranschen.

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies