Hetaste trenderna: Så ska du dricka ditt kaffe i höst

Trender kommer och går, även när det handlar om kaffe. Vilken är egentligen höstens hetaste dryck? Kaffespecialisten avslöjar sina senaste spaningar.

Espresso, hela bönor, bryggkaffe och mycket mer från Lavazza hittar du här.

 
Klassiska sorter som cappuccino, caffè latte och espresso är ständigt på tapeten när det kommer till kaffe. Men det finns alltid några alternativ som är lite extra populära beroende på vilken tid på året det är. Cold Brew, alltså kallbryggt kaffe, är en av de senaste trenderna i kaffevärlden och slog igenom stort i somras. Nästan överallt fanns det kalla kaffet som långsamt bryggts fram för en mer intensiv smak att få tag på.

 

Men vad är det då för kaffe som gäller i höst? Ida Strid, professionell barista och kaffespecialist från Lavazza Training Center, har en favorit som hon tror stenhårt på.

– Trenderna kommer oftast på sommaren, men jag vill slå ett slag för cortadon vilket har en lite spansk vridning. Italienare är inte så förtjusta i det här och vill helst inte veta av att spanjorerna bidragit med en drink på deras espressomeny, säger Ida och skrattar:

– En cortado är lika mycket varm mjölk som espresso, men utan något befintligt skumlager. Det är som en jättestark latte.

 

Något som är återkommande på hösten i USA – som blivit mer populärt även i Sverige – är pumpkin spice latte. Så fort temperaturen sjunker ett par grader är det obligatoriskt att värma sig av det kaneldoftande kaffet i en take away-mugg. Förutom kanel gömmer sig kryddor som kardemumma och muskot i den mjölkiga kaffeblandningen som ofta toppas med en rejäl klick vispgrädde.

– På hösten vill man få in de mustiga smakerna i kaffet. Kanel och kardemumma är verkligen hösten och vinterns kryddor som man hittar överallt, vilket gör att man kan göra sin egen variant av den populära pumpkin spice latten, säger Ida.

 

Om man då inte vill ha hela tunga paketet med all grädde och massvis med mjölk går det faktiskt att göra en enklare version på egen hand. Ida delar med sig av sitt bästa tips:

– Blanda i lite kanel och kardemumma tillsammans med det malda kaffet i filtret och brygg. Toppa gärna med lite mjölk för att få den där härliga texturen i kaffet. På hösten vill man gärna ha något som är både värmande och lugnande. Då är en stor kopp med kryddat kaffe perfekt!

 

Här kan du köpa Lavazzas kvalitetskaffe på nätet.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies