Enkla knepen: Så får du perfekt kaffe – varje gång

Att brygga kaffe är något som de flesta av oss kan göra i sömnen – och antagligen drömmer om då och då. Nu är det dags att höja kvaliteten på innehållet i din kopp, och det är enklare än vad du tror.

Älskar du kaffe? Här kan du få tips, inspiration och alla nyheter från Lavazza.

 
Det är ingen hemlighet att vi dricker väldigt mycket kaffe i Sverige. För helt ärligt, finns det något bättre än den första koppen på morgonen? Ja, det skulle möjligtvis kunna vara den efter lunch, till eftermiddagsfikat eller skvätten efter middagen. Oavsett vilken kopp som är din favorit är det självklart att varenda en ska vara av hög kvalitet.

 

Även om du har en bryggare i toppklass så kan du faktiskt hjälpa till att göra kaffet ännu godare. Ida Strid, professionell barista och kaffespecialist från Lavazza Training Center, delar med sig av sina bästa knep för perfekt kaffe – varje gång.

 

Behåll aromerna för en bättre smak

– Att hälla över kaffet i en burk är nästan som att dekantera ett vin. Aromerna svävar omkring och luft forceras ner i burken utan att man tänker på det. Behåll kaffet i förpackningen, förslut den tätt och förvara den mörkt och svalt – men inte kallt.

 

Välj rätt vatten

– Det ska vara friskt och kallt vatten. Det gör att vattnet värms upp med hjälp av bryggaren och inte från start. Om vattnet är varmt från början riskeras det att bli för varmt, det blir betydligt bättre om bryggaren får göra jobbet i sin takt.

 

Använd miljövänliga syreblekta, vita filter – och förfukta

– Bruna pappersfilter är inte behandlade och då finns mycket pappersmassa kvar i filtret, vilket gör att kaffet tar upp smak när det rinner genom. Man kan testa sina filter genom att sätta ett i lite vatten, låta det dra och sedan smaka på vattnet.

– Blöt filtret innan, lägg det i behållaren och spola under kranen. Det fixerar filtret och suger inte heller upp vatten som är doserat för mängden kaffe.

 

Mät upp mindre mängd malet kaffe

– Testa dosera en skopa mindre för att se vad kaffet har för smaker, ett starkt kaffe smakar bara kaffe. En svagare variant tar fram toner som citrus, mjölkchoklad, kakao och massor med andra smaker. Lär känna ditt kaffe.

 

Här kan du köpa Lavazzas kvalitetskaffe på nätet.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies