Därför dricker svenskarna så mycket kaffe

Sverige har i flera år legat i toppen av listan över länders kaffekonsumtion. Men hur kommer det sig att svenskar dricker mer än andra kaffeälskande länder? Kaffespecialisten avslöjar den avgörande detaljen.

Älskar du kaffe? Här kan du få tips, inspiration och alla nyheter från Lavazza.

 
Det är ingen hemlighet att vi älskar att fika i Sverige. Att träffa familj och vänner över en kopp kaffe är en stor del av vårt sociala samspel. Därför är det kanske inte så konstigt att svenskar dricker nästan nio kilo kaffe per person och år. Men kaffets sociala roll är faktiskt inte den avgörande anledningen.

 

Ida Strid, professionell barista och kaffespecialist från Lavazza Training Center, delar med sig av sina insikter när det kommer till svenskarnas passionerade relation till det svarta guldet.

– Vi dricker mycket kaffe under hela dagen, men den faktiska anledningen till att vi ligger i toppen av listan är att vi älskar starkt kaffe, säger Ida och fortsätter:

– Den senaste statistiken visar faktiskt att norrmännen egentligen dricker mer kaffe, men de dricker det svagt om man jämför med Sverige. Så vi kanske inte dricker lika många koppar men betydligt mer kilo per capita.

 

Mängden malet kaffe vi använder vid varje bryggtillfälle är alltså hemligheten bakom den höga placeringen på listan. Men det finns faktiskt en ytterligare anledning.

– Vi brygger också alltid väldigt mycket kaffe. Det kan handla om en hel kanna fast det bara är en person som ska dricka. Om man jämför med Italien så brygger man en espresso för en person, lite mer à la minute.

– Så vi kanske inte dricker så mycket kaffe, men brygger väldigt mycket. Och starkt.

 

Det finns faktiskt anledning att se över doseringen när vi brygger våra värdefulla koppar. Kaffe har nämligen flera olika aromer som vi går miste om när styrkan blir alldeles för intensiv.

– Testa dosera en skopa mindre för att se vad kaffet har för smaker, ett starkt kaffe smakar bara kaffe. En svagare kopp kan ta fram toner som citrus, mjölkchoklad, kakao och massor med andra smaker.

 

Så i stället för att bedöva våra sinnen med starkt kaffe så är det dags att njuta av varje kopp – och känna smakerna som gömmer sig i innehållet.

 

Lavazzas kaffe tillverkas med kärlek och passion – här hittar du produkterna.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies