Cappuccino vs. Caffè Latte
– vad är egentligen skillnaden?

Kaffe kommer i många olika former, och alla har sin egen favorit. Men vad betyder egentligen alla olika typer av kaffe på menyn? Nu reder vi ut det – en gång för alla.

I Sverige är det bryggkaffe med eller utan mjölk som är mångas favorit, dock har detta börjat skifta något. Lavazza har länge varit stora i Italien, men har under de senaste åren vuxit mycket även i Sverige tack vara sin över 120-åriga erfarenhet och passion för Espresso. Svenskarna börjar alltså testa mer och många har nu flera favoriter, däribland Espresso-baserade drycker.

 

Här kan du köpa Lavazzas kvalitetskaffe på nätet.

 

En av orsakerna till att man kanske väljer samma sorts kaffe kan faktiskt vara för att man inte vet vad de andra alternativen innebär. Nu är det inte längre ett problem, listan finns här nedanför.

 

Cappuccino: Italienskt, lika delar espresso, ångad mjölk och skummad mjölk. Serveras i en vid kopp med fat och sked.

 

Café au lait: Franskt ursprung, bryggkaffe och varm mjölk. I Spanien går varianten under Café con leche. Serveras också i en vid kopp.

 

Espresso: Italienskt och fylligt, finns med olika styrkor. Man kan ofta beställa enkel eller dubbel och kalla det för ”koncentrerat kaffe”. Espresso ska under tillverkningen få ett gyllene skumlager som kallas ”Crema”. Serveras i en liten kopp med fat, sked och socker.

 

Caffè latte: Italienskt, som betyder kaffemjölk. En blandning av en fjärdedel espresso, tre fjärdedelar ångad mjölk med ett tunt lager skummad mjölk på toppen. Serveras i en högre kopp, ibland i ett glas.

 

Espresso Macchiato: Italienskt, enkel eller dubbel espresso med en liten mängd skummad mjölk på toppen. Serveras i en liten kopp, fat och sked. Finns också som Latte Macchiato och består av mycket mjölk och en liten mängd espresso. Serveras i glas.

 

Lungo: Italienskt, espresso med en större mängd vatten. Serveras i en mindre kopp med fat och sked.

 

Caffè Mocca: Italienskt, som en caffè latte smaksatt med choklad. Ibland toppas drycken med vispad grädde. Serveras i en hög kopp, ofta i glas.

 

Ristretto: Italienskt, en espresso med mindre mängd vatten. Serveras i en mindre kopp med fat och sked.

 

Americano: Italienarnas svar på bryggkaffe. Dubbel espresso utspädd med varmt vatten. Serveras i en vid eller mindre kopp.

 

Cortado: Spanskt, hälften espresso och hälften varm, ångad mjölk. Serveras i ett mindre glas.

 

Följ Lavazza på Facebook för det allra senaste om kvalitetskaffe.

 

AB Kvällstidningen Expressen
Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
Produktion: Wasp Communication
Om cookies