chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up controller-play mail reply-all reply thumbs-down thumbs-up facebook-with-circle facebook linkedin-with-circle linkedin pinterest-with-circle twitter-with-circle twitter home

Annons – Innehåll från Länsförsäkringar

Bostadsresan – del 4

NYTT HEM – SÅ SÄKRAR DU EKONOMIN

Familjen Sandborg fick sitt drömboende och efter den första sommaren i huset kan de konstatera att allt till slut blev precis som de hade hoppats på. Nu väntar de sitt tredje barn – och har nyligen tecknat en Bo kvar-försäkring.
– Den kan ge oss upp till 8000 kronor i månaden om vi skulle råka ut för sjukdom eller arbetslöshet, berättar Marie.

Familjen Sandberg består av Peter, Marie och barnen William och Ebba.

Att gå från lägenhetsägare till husägare kan vara ett stort steg. Även om flytten till trävillan i Uppsala var efterlängtad ser Marie och Peter tillbaka på början av sommaren som ett mindre kaos.

– Det var väldigt mycket att ordna med inför flytten – packa ihop lägenheten, planera inredning till huset och förbereda barnen på byte av förskola och sådana saker. Även om vi har längtat hit så var det sorgligt att säga hej då till lägenheten där vi har så mycket minnen och båda barnen har bott sedan de föddes, säger Peter.

LÄS MER: Trygghet i att kunna bo kvar om olyckan är framme

– Men det var ändå helt magiskt att vakna första natten i huset, trots att det var kartonger överallt. Mina föräldrar kom över med frukost och så åt vi ute i morgonsolen i trädgården. Bara känslan av att sitta i vår egen trädgård, där vi ska bo nu, det var oslagbart, säger Marie och berättar leende en nyhet:

– Ebba och William ska få ett syskon i början av nästa år.

Illustration: Team hawaii

Bolåneskydd – om livet vänds omkull

När familjen flyttade in i huset tecknade de en Bo kvar-försäkring från Länsförsäkringar. Det är en låneskyddsförsäkring som ger ekonomisk ersättning vid arbetslöshet, sjukdom eller dödsfall.

– Bo kvar-försäkringen är till för att ge andrum i svåra situationer och öka möjligheten att bo kvar i sitt hem, säger Patricia Mieres, marknadsspecialist inom hälsa på Länsförsäkringar.

LÄS MER: Trygghet i att kunna bo kvar om olyckan är framme

”Vi har aldrig riktigt tänkt så långsiktigt förut, men i det här huset vill vi bo länge”

Vid utbetalning går pengarna till försäkringstagaren och är alltså inte öronmärkta för att betala bolånet.

– Sjuktalen är mycket höga och 45 procent av alla sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa. Dessutom har många väldigt höga lån. Därför är det viktigt att ha ett skydd för att klara sin ekonomi om något händer. För ett par hundralappar i månaden när du är frisk och har jobb kan du få många tusenlappar i månaden när du verkligen behöver det, säger Patricia Mieres.

– Vi har aldrig riktigt tänkt så långsiktigt förut, men i det här huset vill vi bo länge och då gäller det att tänka ett steg längre. Man vet aldrig vad som händer. Det är många som går in i väggen och blir utbrända och vi vet ju själva hur svårt det kan vara att få ihop småbarnslivet med krav från arbetsplatsen och allt annat man vill hinna med. Sjukdomar och sådant är inget man planerar för, men folk blir sjuka och dör varje dag, säger Peter och fortsätter:

– Det kan kännas konstigt att tänka på sådant nu när vi sitter här i vårt nya hus och planerar för en framtid där vi får se barnen växa upp, och skapar ett hem där vi får bli gamla tillsammans. Men det ger ännu större anledning att se till att vi verkligen kan få bo kvar här om något händer. Alla fem.

När paret ser tillbaka på sin bostadsresa är de glada att de var så väl förberedda i alla delar och att de fick så bra stöd och hjälp av både sin mäklare och bankkontakt.

– Det är mycket att hålla koll på, men det gick oerhört smidigt. Jag tror det beror på att vi har bank, försäkring och bolån på samma ställe. Det underlättar verkligen, säger Marie.