chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up controller-play mail reply-all reply thumbs-down thumbs-up facebook-with-circle facebook linkedin-with-circle linkedin pinterest-with-circle twitter-with-circle twitter home

Annons – Innehåll från Länsförsäkringar

Bostadsresan – del 4

Planera för resten av livet

Familjen Sandborg fick sitt drömboende och efter den första sommaren i huset kan de konstatera att allt till slut blev precis som de hade hoppats på. Nu planerar de för resten av livet i huset – och har också en överraskning som kräver lite extra planering.

Familjen Sandberg består av Peter, Marie och barnen William och Ebba.

Att gå från lägenhetsägare till husägare kan vara ett stort steg. Även om flytten till trävillan i Uppsala var efterlängtad ser Marie och Peter tillbaka på början av sommaren som ett mindre kaos.

– Det var väldigt mycket att ordna med inför flytten – packa ihop lägenheten, planera inredning till huset och förbereda barnen på byte av förskola och sådana saker. Även om vi har längtat hit så var det sorgligt att säga hej då till lägenheten där vi har så mycket minnen och båda barnen har bott sedan de föddes, säger Peter.

– Men det var ändå helt magiskt att vakna första natten i huset, trots att det var kartonger överallt. Mina föräldrar kom över med frukost och så åt vi ute i morgonsolen i trädgården. Bara känslan av att sitta i vår egen trädgård, där vi ska bo nu, det var oslagbart, säger Marie.

När de ser tillbaka på sin bostadsresa är de glada att de var så väl förberedda i alla delar och att de fick så bra stöd och hjälp av både sin mäklare och bankkontakt.

– Det är mycket att hålla koll på, men det gick oerhört smidigt. Jag tror det beror på att vi har bank, försäkring och bolån på samma ställe. Det underlättar verkligen, säger Marie.

Illustration: Team hawaii

Planerar att renovera

Efter att ha bott in sig i huset under sommaren har de nu börjat planera lite smått för att göra några mindre renoveringar.

– De tidigare ägarna hade en klassisk gillestuga i källaren. Den funderar vi på att göra om till lekrum för barnen där de kan härja fritt. Sen vill vi göra om köket längre fram, och även badrummen. Enligt besiktningen kommer vi att behöva se över vattenledningarna och sådant om något år, så då passar vi nog på i samband med det, säger Peter.

– Och vi kommer nog behöva göra ett sovrum till, så vi får bygga ut lite grann för att få plats. Ebba och William ska nämligen få ett syskon i början av nästa år, säger Marie glatt och fortsätter:
– Men det får bli på sikt. Vi orkar inte både renovering och trebarnschock samtidigt. Det är ett ”projekt” för mycket.

”Var noga med att anlita en hantverkare som följer gällande bygg- och branschregler”

Tänk på det här när du ska renovera

Vid en renovering finns det många saker att tänka på. Det första är finansiering. Peter och Marie har en del pengar sparade i en buffert, men de har också möjlighet att utöka bolånet, vilket de har kollat upp med banken.

Det andra är att se till att renoveringen blir ordentligt utförd.
– Vid renovering av ditt hus ska du vara noga med att anlita en hantverkare som följer gällande bygg- och branschregler. All montering ska ske enligt tillhörande anvisningar. Du kan göra vissa arbeten själv, men samma regler gäller då, säger Anna Dahlström som är riskingenjör och byggskadesamordnare på Länsförsäkringar.

LÄS MER: Tips och råd för hemmafixaren

– Vi har båda tummen mitt i handen, så vi kommer definitivt att ta in experter för allt jobb. Det blir bäst så, säger Marie.

Bolåneskydd – om livet vänds omkull

När familjen flyttade in i huset tecknade de också en Bo kvar-försäkring från Länsförsäkringar. Det är en låneskyddsförsäkring som ger ekonomisk ersättning vid arbetslöshet, sjukdom eller dödsfall.
– Bo kvar-försäkringen är till för att ge andrum i svåra situationer och öka möjligheten att bo kvar i sitt hem, säger Patricia Mieres, marknadsspecialist inom hälsa på Länsförsäkringar.

LÄS MER: Trygghet i att kunna bo kvar om olyckan är framme

Vid utbetalning går pengarna till försäkringstagaren och är alltså inte öronmärkta för att betala bolånet.
– Sjuktalen är mycket höga och 45 procent av alla sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa. Dessutom har många väldigt höga lån. Därför är det viktigt att ha ett skydd för att klara sin ekonomi om något händer. För ett par hundralappar i månaden när du är frisk och har jobb kan du få många tusenlappar i månaden när du verkligen behöver det, säger Patricia Mieres.

”För ett par hundralappar i månaden kan du få många tusenlappar när du verkligen behöver det”

– Vi har aldrig riktigt tänkt så långsiktigt förut, men i det här huset vill vi bo länge och då gäller det att tänka ett steg längre. Man vet aldrig vad som händer. Det är många som går in i väggen och blir utbrända och vi vet ju själva hur svårt det kan vara att få ihop småbarnslivet med krav från arbetsplatsen och allt annat man vill hinna med. Sjukdomar och sådant är inget man planerar för, men folk blir sjuka och dör varje dag, säger Peter och fortsätter:

– Det kan kännas konstigt att tänka på sådant nu när vi sitter här i vårt nya hus och planerar för en framtid där vi får se barnen växa upp, och skapar ett hem där vi får bli gamla tillsammans. Men det ger ännu större anledning att se till att vi verkligen kan få bo kvar här om något händer. Alla fem.

Så renoverar du smartast
– Anna Dahlström, byggskadesamordnare, tipsar

Fackmässigt utförande är en förutsättning för att exempelvis ett våtrum ska vara möjlig att försäkra fullt ut. Anlita alltid en hantverkare om du känner dig osäker.

Arbeten med elinstallationer kräver oftast behöriga installatörer.

Anna Dahlström, byggskadesamordnare.

Vattenskador i kök ökar och är i dag vanligare än vattenskador i badrum, så lägg gärna lite extra tid och kraft på att skydda ditt kök.

Planera underhållet! Räkna med att el, avlopp och vatteninstallationer måste byta ut i äldre hus. Gamla bra hus förtjänar bra installationer.

Några exempel på uppskattade livslängder:

  • Rör i gjutjärn 30 – 50 år.
  • Kopparrör 30 – 50 år.
  • Plaströr 20 – 50 år.
  • Elinstallationer 20 – 25 år.

Att låta sin rörmokare installera en vattenfelsbrytare på inkommande vattenledning kan var väl investerade pengar. Installationen förebygger läckageskador genom att vattnet automatiskt stängs av då läckage uppstår.