chevron-down chevron-left chevron-right chevron-small-down chevron-small-left chevron-small-right chevron-small-up chevron-thin-down chevron-thin-left chevron-thin-right chevron-thin-up chevron-up chevron-with-circle-down chevron-with-circle-left chevron-with-circle-right chevron-with-circle-up controller-play mail reply-all reply thumbs-down thumbs-up facebook-with-circle facebook linkedin-with-circle linkedin pinterest-with-circle twitter-with-circle twitter home

Annons – Innehåll från Länsförsäkringar

Bostadsresan – del 1

Så får familjen koll på ekonomin inför husköpet

Familjen Sandborg valde att samla försäkringar och banktjänster på samma ställe. Nu har de bättre koll på sin ekonomi och är rustade inför ett framtida husköp.
– Det enda negativa är att min man har blivit beroende av bankens mobilapp, säger Marie Sandborg skämtsamt.

Familjen Sandberg består av Peter, Marie och barnen William och Ebba.

Många har sina försäkringar hos en aktör, sina banktjänster hos en annan och sitt bolån hos en tredje. Marie och Peter Sandborg hade också sin ekonomi på det sättet, tills de insåg hur mycket enklare det skulle bli om de samlade allt på samma ställe.

Paret bor med sina två barn William och Ebba i en förort söder om Stockholm. Inom något år vill de sälja sin nuvarande lägenhet och köpa ett hus och det var när de funderade på framtiden och det nya drömhemmet som de också ville få bättre koll på sin ekonomi.

– Vi har vår hemförsäkring och andra försäkringar hos Länsförsäkringar och är jättenöjda med dem. När jag insåg att de också är en bank kollade jag upp om vi samtidigt kunde bli bankkunder där. Det var jätteenkelt att byta bank, säger Marie.

Illustration: Team hawaii

Länsförsäkringars mobilapp har vunnit pris för Bästa mobila upplevelse.

Sköter allt via mobilappen

En av fördelarna med att ha allting samlat är att det är enkelt och tryggt att hantera ekonomin. Via mobilappen betalar de sina räkningar, ställer in sitt sparande och har koll på sina försäkringar. Eftersom de planerar att flytta så småningom har de också skaffat Värdekollen från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling och får löpande uppdateringar på vad deras lägenhet är värd.

– Jag älskar den där mobilappen. Det finns en rolig grej som heter Sparnavigatorn där man dels kan lägga upp olika sparmål och även få hjälp med sitt långsiktiga sparande. Vi har lagt upp sparmål för semestern, barnen och ett buffertspar, säger Peter och fortsätter:

– Det är nästan beroendeframkallande. Jag brukar prova att skriva in olika drömmål, som en jordenruntresa eller en segelbåt, och när jag vill att målet ska vara uppnått. Sedan får jag förslag på hur jag ska placera pengarna och hur mycket jag behöver spara varje månad. Inte nog med det, jag kan närsomhelst se om chansen att nå mitt mål ändras.

”Bolånet är en så stor del av vår ekonomi, det är skönt om det går så smidigt som möjligt”

Få ordning på bolånen

Eftersom familjen vill flytta till något större har de också börjat se över sina befintliga lån och funderar på att lägga även dem hos Länsförsäkringar.

– De har ju Sveriges nöjdaste bank- och bolånekunder*, så det känns som ett bra drag. Också med tanke på att vi har valt att samla det andra som rör vår ekonomi hos dem. Bolånet är en så stor del av vår ekonomi, det är skönt om det går så smidigt som möjligt, säger Marie.

– Ja, alla ”hacks” vi småbarnsföräldrar kan få i vardagen är välkomna, fyller Peter i.

– Det som känns lite läskigt är det nya amorteringskravet. Därför är det bra att se över lånen och få koll på de där bitarna. Vår bankkontakt sa åt oss att räkna med marginaler när vi räknar på vad vi kan köpa för. Eftersom vi har koll på vad vår lägenhet nu är värd blir det lite enklare att räkna på det också, säger Peter.

LÄS MER: Så enkelt samlar du alla din banktjänster på ett ställe.

* enligt Svenskt Kvalitetsindex

Det är ett smart drag att alltid ha en löpande kontakt med en fastighetsmäklare, tycker Arne Ohlson på Länsförsäkringar.

”Det är viktigt att se till att man ligger rätt i pris och har den räntan man ska ha”

Viktigt att se över räntan

Det är ett smart drag att alltid ha en löpande kontakt med en fastighetsmäklare, oavsett var i en bostadsresa man befinner sig. Det säger Arne Ohlson, ansvarig för privatmarknad bank på Länsförsäkringar.

– Då får man en löpande uppdatering på sitt bostadsvärde. Man vet aldrig när man behöver veta det. Då kan man jämföra och se om man har mycket eller lite lån i relation till värdet. Om man exempelvis har ett topplån samtidigt som huset enbart är belånat till 50 procent av marknadsvärdet är det definitiv läge att ringa och se om man kan lägga om lånen. Framförallt vill man ju ha ner räntekostnaden, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att se till att man ligger rätt i pris och har den räntan man ska ha.

LÄS MER: Räkna på ditt bostadslån.

”Jag tycker att man ska titta över lånen minst var femte år”

Expertens tips – därför ska du se över lånen

Hej Arne Ohlson, ansvarig för privatmarknad bank på Länsförsäkringar. Hur ofta ska man se över sina bolån?
– Man bör alltid veta vad man har för utgifter och räntebindningstid, men jag tycker att man ska titta över lånen minst var femte år. Kanske oftare om man har stora lån.

Arne Ohlson, ansvarig för privatmarknad bank på Länsförsäkringar

Vad är det man ska titta på?
– 1. Hur mycket lån har du i relation till vad bostaden är värd? 2. Vilken räntebidning har du? Betalar du en rimlig ränta? Har du fått en rabatt på räntan? 3. Hur mycket amorterar du?

Hur ska man tänka kring bindningstider?
– Det är en poäng att ha två eller tre olika räntebindningsperioder löptider så att man inte blir så räntekänslig. Det kan man göra redan från början. Det är också viktigt att hålla koll på sina bindningstider och agera när man får hem brev från banken att löptiden är på väg att gå ut. För om du inte gör något kommer lånet automatiskt att gå över till ett tremånaderslån. och du tappar också din ränterabatt.

Vad kan man vinna på att se över sina lån?
– Du kanske kan lägga om en del lån för att få lägre ränta, till exempel göra om topplånet till ett bottenlån. Du kan också se över amorteringen.

Hur gör man då?
– Det är bara att ringa sin bankkontakt eller skicka ett formulär via vår webbplats. Man kan även ringa till telefonbanken och prata igenom sina lån. Det är ingen jätteomfattande procedur. Men tänk på att det alltid behövs en värdering om man ska lägga om lånen.

LÄS MER: Bli bankkund i 5 enkla steg – allt du behöver är ett Mobilt BankID och en giltig svensk legitimation.