Annons
Innehåll från Konario

Vårt fantastiska smaksinne – så fungerar det

Från gastronomiska upplevelser till viktiga beslut om vad som kan sväljas och vad som måste spottas ut.
Människans smaksinne är otroligt – nu kan du testa vem som vassast pallett i din familj.

Konario är det enda spelet I världen som aktiverar alla fem sinnen – läs mer här

Människans förmåga att känna smaker är ett otroligt instrument, som gör allt från att ge intressanta smakupplevelser och skydd mot sjukdom till att trigga känslor.

Så hur fungerar det?

Förenklat så sitter smaksinnet i munnen och står i direkt kontakt med hjärnans smakcentrum. När vi stoppat något i munnen börjar genast salivet att bryta ner maten, som då börjar att ge ifrån sig sina smakämnen. Genom saliven plockar cellerna i smaklökarna upp smaken, varifrån informationen skickas till hjärnan med hjälp av olika nerver. Väl i hjärnan identifieras vilken smak det rör sig om. Varje människa har mellan 5 000–10 000 smaklökar i munnen.

Våra smaksinnen kan bara känna de fem olika grundsmakerna: Salt, surt, sött, beskt och umami. Av maten vi stoppat i munnen skapas en kombination av dessa fem. Sedan jobbar smaksinnet tillsammans med känseln och luktsinnet för att ge oss den totala smakupplevelsen. Många smaker blir faktiskt emotionellt laddade, och kan påminna oss om både lycka och sorg.

Skyddar oss från faror

På ett liknande sätt som luktsinnet plockar upp dofter för att varna oss för fara skyddar smaksinnet oss från att bli sjuka.

Det triggar spottimpulser den gång vi råkar få i oss möglig mat eller andra hälsofarliga substanser. De flesta gifter är beska till smaken och lämpligt nog är också smaksinnet mest känsligt för besk smak. På samma gång som sinnet ger oss härliga och intressanta smakupplevelser agerar det alltså lite som en dörrvakt.

Går att träna upp

Hur starkt smaksinne man har skiljer sig från person till person – och kan gå upp och ner över tid. Det går även att träna upp, exempelvis genom att göra blindtester av mat och dryck med många smakämnen som te, kaffe eller choklad.

Med det nya brädspelet Konario kan du även utmana vänner och familj och se vem som har vassast sinne.

Bara ett klick bort – här kan du köpa det nya brädspelet Konario

Så här spelar man Konario

Konario är ett det enda spelet i hela världen som aktiverar alla människans fem sinnen på samma gång.

Spelet går ut på para ihop kuber. det finns fem olika typer – en typ för varje sinne:

  • Synkuben – Med mönster att memorera.
  • Doftkuben – Försedda med klisterlappar som doftar.
  • Smakkuben – Fyllda med strösselliknande smakpastiller.
  • Ljudkuben – Skakas om och genererar olika ljud.
  • Känselkuben – Stoppa in fingret, och memorera texturen på insidan.

Alla 40 Konariokuber placeras ut på golvet eller på ett bord med färgsidan nedåt. Spelaren väljer en kub – och försöker hitta dess tvilling. Flest par vinner!