Annons
Innehåll från Konario

Testa själv! Hur känsliga är dina sinnen?

Utan att vi märker det registrerar våra sinnen hela tiden allting som händer runt omkring oss. När utforskade du dina sinnen senast? Här är ett enkelt sätt att prova!

Konario är det enda spelet i världen som aktiverar alla fem sinnen – läs mer här

Hörseln, synen, känseln, smak- och luktsinnet. Alla fyller de olika behov och hjälper oss människor att navigera var vi än är i livet.

Sinnena arbetar tillsammans i harmoni och registrerar hela tiden vad som händer i vår omgivning. De hjälper oss att bli uppmärksamma på potentiella faror och avvikelser i vår närhet – och håller oss på tå.

Men när testade du dina sinnen senast? Var du än befinner dig när du läser det här, stanna upp ett par minuter och prova dom – ett efter ett.

1. Synen

Sitt ner på en stol, fixera ditt huvud rakt fram och låt dina ögon utforska vad du har i ditt synfält i 30 sekunder. Tillåt blicken vandra långt bort och sedan nära. Lägger du märke till saker du inte tänkt på tidigare? Färger, mönster, partiklar i luften? Kanske växer en detaljrikedom fram i takt med att tiden går.

2. Hörseln

Slut dina ögon och koncentrera dig på vad du hör. Försök att isolera ljuden du har omkring dig och fokusera hörseln på en ljudkälla i taget. Stanna vid ljudet några sekunder innan du låter hörseln vandra vidare till nästa. Utforska höga och låga frekvenser, och ljud som är nära och på distans.

3. Smaken

Med ögonen fortsatt stängda, stoppa något att äta i munnen – exempelvis en bit frukt, en skvätt kaffe eller ett tuggummi. Låt det börja smälta i munnen och utforska smakerna som framkallas. Vad känner du – sötma, beska, sälta, surhet, umami? Vispa runt med tungan – känner du något nytt?

4. Doft

Det är inte alltid vi tänker på det, men var vi än befinner oss är vi hela tiden omgivna av doftpartiklar. Andas långsamt med näsan under 30 sekunder, och fokusera på alla dofter du känner, en åt gången. Känner du ingenting vid första andetaget – behåll fokus på näsans inandningen och prova igen. Känner du någon doft nu? Blommor, människor, mat?

5. Känsel

Sitt med fötterna i marken och med händerna i knät, och fokusera på din känsel. Scanna igenom kroppen genom att fokusera på fem olika punkter ett par sekunder åt gången. Hur känns strumporna mot dina fötter? Hur känns stolen mot din ländrygg? Känner du värme eller kyla? Är du spänd någonstans?

Att fokusera på ett sinne åt gången är ett bra och intressant sätt att utforska sina sinnens förmåga. Ofta uppenbarar sig detaljer i takt med att tiden går, ungefär som när ett öga anpassar sig på natten. 

Nya spelet som tränar hjärnan

Det nya brädspelet Konario är ett roligt och överraskande utmanande sätt att utmana sina sinnen – och hålla hjärnan i trim. Spelet fungerar ungefär som ett klassiskt memoryspel, men istället för brickor är det kuber som ska paras ihop, och istället för att bara engagera synen prövas spelarens hörsel, känsel, smak- och luktsinne.

För spelets grundare Niklas Bergström och Claes Kalborg var poängen att skapa något roligt och enkelt som alla kunde spela, gammal som ung. Att spelet i slutändan visade sig hjälpa till att träna hjärnan var en mycket välkommen bonus.

– Det är de enklaste reglerna i världen, men samtidigt så är det ett spel där alla deltar på lika villkor. Ett barn kan vinna mot en vuxen – trots att man försöker sitt allra bästa. Det är väldigt inkluderande, säger Niklas.

Vill du ge bort Konario i julklapp? Här hittar du spelet

 

Så här spelar man Konario

Konario är ett det enda spelet i hela världen som aktiverar alla människans fem sinnen på samma gång.

Spelet går ut på para ihop kuber. det finns fem olika typer – en typ för varje sinne:

  • Synkuben – Med mönster att memorera.
  • Doftkuben – Försedda med klisterlappar som doftar.
  • Smakkuben – Fyllda med strösselliknande smakpastiller.
  • Ljudkuben – Skakas om och genererar olika ljud.
  • Känselkuben – Stoppa in fingret, och memorera texturen på insidan.

Alla 40 Konariokuber placeras ut på golvet eller på ett bord med färgsidan nedåt. Spelaren väljer en kub – och försöker hitta dess tvilling. Flest par vinner!