Annons
Innehåll från Konario

Snart är det jul igen – vad blir årets julklapp?

Wokpannan, pokersetet, spikmattan, råsaftcentrifugen... Alla har tidigare blivit utsedda till årets julklapp. Vilken produkt får 2019 års utmärkelse?

Konario är det enda spelet i världen som aktiverar alla fem sinnen – läs mer här

Årets Julklapp har delats ut varje år sedan 1988 och går till en produkt i handeln som dels ska vara en nyhet eller fått ett nyväckt intresse, och dels speglar vår samtid.

I listan över Årets julklapp genom tiderna finner vi nostalgiska och flera tämligen bortglömda favoriter. Eller vad sägs om dom här:

  • Bakmaskinen, 1988. Fick den första utmärkelsen.
  • Wokpannan, 1990. Ett exotiskt 90-talsinslag under granen.
  • Det elektroniska husdjuret 1997. Ett modernt omhändertagande.
  • Pokersetet, 2005. Som en följd av tv-pokerboomen.
  • 2013 – Råsaftcentrifugen. I hälsotrendens kölvatten.

Förra året präglades samhället av ett omfattade hållbarhetsfokus, och som ett led i detta blev ”det återvunna plagget” årets julklapp. Vilken produkt som får 2019 års utmärkelse presenteras i slutet av november, och spekulationerna om vilken det blir haglar i vanlig ordning.

Skärmmedvetenhet trend i samhället

Det gångna året har vi blivit allt mer uppmärksamma på hur mycket vi exponeras för mobiltelefoner, läsplattor och andra skärmar. Många människor håller koll – ner på minutnivå – om hur mycket tid vi lagt på olika appar. Den generella ambitionen är att dra ner på användandet, vilket borde innebära att det inte kommer att bli en teknisk pryl som får utmärkelsen i år. En annan trend är att intresset för hjärnan och dess hälsa ökat, med flera boksläpp, tv-program och mängder av nyhetsartiklar på temat.

Så en fysiskt produkt som tränar hjärnan borde ligga bra till när juryn ska ta sitt beslut. Kanske att brädspelet ligger nära till hands?

Nya spelet som aktiverar alla sinnen

Det nya brädspelet Konario är en världsunik innovation på spelmarknaden. Spelet är som ett ett klassiskt memory – upphöjt till fem.

Istället för att bara memorera brickornas motiv ska även dofter, smaker, texturer och ljud paras ihop. Konario är det enda spelet i hela världen som engagerar alla fem sinnen på samma gång, något som genererat intresse från såväl spelfantaster som akademiska institut.

Vill du ge bort Konario i julklapp? Här hittar du spelet

Så här spelar man Konario

Konario är ett det enda spelet i hela världen som aktiverar alla människans fem sinnen på samma gång.

Spelet går ut på para ihop kuber. det finns fem olika typer – en typ för varje sinne:

  • Synkuben – Med mönster att memorera.
  • Doftkuben – Försedda med klisterlappar som doftar.
  • Smakkuben – Fyllda med strösselliknande smakpastiller.
  • Ljudkuben – Skakas om och genererar olika ljud.
  • Känselkuben – Stoppa in fingret, och memorera texturen på insidan.

Alla 40 Konariokuber placeras ut på golvet eller på ett bord med färgsidan nedåt. Spelaren väljer en kub – och försöker hitta dess tvilling. Flest par vinner!