Annons
Innehåll från Konario

Nya sättet att träna hjärnan

Lösa korsord, klura sudoku, läsa böcker. Många av sysselsättningarna som ska träna våra hjärnor är solo-aktiviteter – som enbart engagerar ett sinne.
Nu finns ett nytt och roligt sätt att träna alla sinnen på samma gång – tillsammans med vänner och familj.

Konario är det enda spelet i världen som aktiverar alla fem sinnen – läs mer här

Att aktivera och träna upp hjärnan ligger i dag högt upp på många människors agendor. I tider präglade av skärmtid och dess påverkan på våra liv har både mindfulness samt olika böcker och appar på temat blivit vanliga.

Många aktiviteterna som tränar upp hjärnan utförs på egen hand – och oftast engageras bara ett sinne åt gången. Men nu finns en nytt sätt att aktivera hela hjärnan på samma gång, tillsammans med nära och kära.

Världsunikt brädspel

Det nya brädspelet Konario är en världsunik innovation inom spelvärlden som hyllats av såväl entusiaster som ovana brädspelare. Med lika delar enkelhet och komplexitet aktiverar det svenskutvecklade spelet – som för tankarna till ett klassiskt memoryspel – alla fem sinnen på samma gång.

Tvisten är att paren inte bara ska identifieras med synen, utan även med hjälp av de övriga fyra sinnena. Spelaren ska lukta, lyssna, känna och smaka sig till identifierandet av ett par.

I och med att alla sinnens centrum sitter på olika håll aktiveras hela hjärnan när man spelar. Detta ger Konario en oväntad potential. Forskare har intresserat sig för spelet som ett alternativ i såväl undervisning som vård.

Hälsofördelarna var en bonus

Konarios grundare Claes Kalborg och Niklas Bergström hade egentligen inga tankar på att spelet de utvecklade skulle vara bra för hjärnans hälsa. Niklas hade alltid spelat mycket memory på landet. En kväll när han spelade slog det honom att det bara utmanade synminnet, och där föddes idén till Konario.

– Det roliga är att alla verkligen spelar på lika villkor. Barn kan vinna mot en vuxen, trots att man verkligen försöker sitt yttersta. Den med vassast sinnen vinner, säger Niklas Bergström.

Att Konarios upplägg är så pass enkelt innebär att att det lätt går att anpassa – för att inkludera alla människor, säger Niklas.

– Tar man bort en typ av kuber kan exempelvis döva eller blinda spela, på och ha samma förutsättningar som alla andra.

Vill du testa det nya spelet Konario? Det är bara ett klick bort

Så här spelar man Konario

Konario är ett det enda spelet i hela världen som aktiverar alla människans fem sinnen på samma gång.

Spelet går ut på para ihop kuber. det finns fem olika typer – en typ för varje sinne:

  • Synkuben – Med mönster att memorera.
  • Doftkuben – Försedda med klisterlappar som doftar.
  • Smakkuben – Fyllda med strösselliknande smakpastiller.
  • Ljudkuben – Skakas om och genererar olika ljud.
  • Känselkuben – Stoppa in fingret, och memorera texturen på insidan.

Alla 40 Konariokuber placeras ut på golvet eller på ett bord med färgsidan nedåt. Spelaren väljer en kub – och försöker hitta dess tvilling. Flest par vinner!