Annons
Innehåll från Konario

Här är spelet som får ungarna att släppa mobilen

På jobbet, i hemmet, i bilen... Skärmar, skärmar och åter skärmar.
I dagens samhälle är det svårt att värja sig när de konstant pockar på vår uppmärksamhet.
Men här är trenden som går åt andra hållet.

Konario är det enda spelet i världen som aktiverar alla fem sinnen – läs mer här

Blicken i skärmen, omgivningen utestängd, timme efter timme. Flackande, frånvarande blick och en dalande uppmärksamhetsförmåga.

Många av oss kan nog känna igen sig i känslan när mobiltelefonen har tagit kontrollen.

Teknikutvecklingen har gått i en rasande fart

Numera har sociala medier, smått beroendeframkallande spel och andra tjänster en naturlig plats i användarnas liv. Och det är ofta svårt att sluta eller dra ner, då många av apparna triggar människans inbyggda belöningssystem och håller användaren kvar. Lidande blir balansen mellan skärmen och det övriga livet. I dag uppgår bara det genomsnittliga mobilanvändandet till tre timmar per dag, och för många är det ännu högre än så.

Detta kan föra med sig negativa konsekvenser, exempelvis genom att störa våran sömn eller göra oss stillasittande i större omfattning. Det har även visat sig att mycket skärmtid kan kan påverka barns skolresultat negativt och även hämma deras kognitiva utveckling.

Världsunikt brädspel tränar hjärnan

De senaste åren har brädspelet fått ett uppsving – kanske som en reaktion på det digitala samhället frammarsch. Och även inom detta område sker utveckling och innovation.

Niklas Bergström och Claes Kalborg har båda en bakgrund inom den digitala spelvärlden och har nu skapat brädspelet Konario. Spelet går ut på att memorera och para ihop kuber – ungefär som ett memoryspel – men med den centrala skillnaden att alla människans fem sinnen engageras.

– Det är ett jättebra sätt att hålla hjärnan i trim. Det sker något i skallen när man ena ögonblicket smakar på något, andra ögonblicket lyssnar och så vidare. Det bygger liksom nya tankebanor, säger Niklas.

Trots spelets enkla regler och upplägg är det faktiskt världsunikt, då det är det enda spelet på marknaden som utmanar hörsel, syn, känsel, smak och lukt på samma gång.

– Föräldrar till barn som spelat Konario har berättat om hur ungarna gått upp i Konario helt och hållet – och förträngt sina mobiler och läsplattor i flera timmar, berättar Niklas.

Vill du ge bort Konario i julklapp? Här hittar du spelet

Så här spelar man Konario

Konario är ett det enda spelet i hela världen som aktiverar alla människans fem sinnen på samma gång.

Spelet går ut på para ihop kuber. det finns fem olika typer – en typ för varje sinne:

  • Synkuben – Med mönster att memorera.
  • Doftkuben – Försedda med klisterlappar som doftar.
  • Smakkuben – Fyllda med strösselliknande smakpastiller.
  • Ljudkuben – Skakas om och genererar olika ljud.
  • Känselkuben – Stoppa in fingret, och memorera texturen på insidan.

Alla 40 Konariokuber placeras ut på golvet eller på ett bord med färgsidan nedåt. Spelaren väljer en kub – och försöker hitta dess tvilling. Flest par vinner!