Annons
Innehåll från Konario

Här är nya succéspelet som tränar din hjärna

Tänk dig ett memoryspel där du inte bara använder synen, utan alla dina fem sinnen. Så kan man beskriva Konario – det nya hyllade brädspelet som hjälper till att träna din hjärna.
– Det händer något i skallen när du ena sekunden känner, andra sekunden lyssnar och så vidare, säger spelskaparen Niklas Bergström.

Vill du testa det nya spelet Konario? Det är bara ett klick bort

Innovationen Konario är det enda spelet i hela världen som engagerar alla kroppens sinnen på samma gång.

Genom att lukta, lyssna, titta, smaka och känna ska spelaren hitta par bland olika kuber – där den som fått flest par i slutändan vinner. Det enkla upplägget gör att spelet passar människor i alla åldrar och med olika bakgrund.

I tider av näst intill konstant mobilanvändande blir det allt viktigare för oss att hålla hjärnan i trim. Det finns en uppsjö av appar och guidande böcker på temat ”träna hjärnan” – men att aktivera känsel, smak- och luktsinne är av naturliga skäl svårt att göra fullt ut med en mobiltelefon eller bok.

– Vi skapade spelet med den enkla ambitionen att det skulle vara roligt att spela. Under arbetets gång har vi lärt oss jättemycket om hälsofördelarna med att använda sinnen parallellt, säger Niklas Bergström, en av spelets grundare.

Konario är ett enkelt och roligt sätt att öka kreativitet och att få hjärnan att tänka i nya banor.

– Alla sinnens centrum sitter på olika ställen, och när man aktiverar dom efter varandra får man igång aktiviteten i hela hjärnan, säger Niklas Bergström.

Han har en bakgrund i inom kreativ kommunikation och har bland annat drivit en reklambyrå som rankats som världens bästa. I sitt jobb har han använt sig av metoden att aktivera olika sinnen samtidigt – även om det då handlade om något så enkelt som att byta miljö.

– Vi satt aldrig på kontoret när vi kom på våra bästa idéer, utan hade alltid flera olika platser där vi jobbade. Gör man samma sak och är på samma ställe hela tiden blir hjärnan lat. Med nya intryck öppnas nya vägar i hjärnan – och det är då idéerna kommer, säger Niklas.

Konario är det enda spelet I världen som aktiverar alla fem sinnen – läs mer här

Så här spelar man Konario

Konario är ett det enda spelet i hela världen som aktiverar alla människans fem sinnen på samma gång.

Spelet går ut på para ihop kuber. det finns fem olika typer – en typ för varje sinne:

  • Synkuben – Med mönster att memorera.
  • Doftkuben – Försedda med klisterlappar som doftar.
  • Smakkuben – Fyllda med strösselliknande smakpastiller.
  • Ljudkuben – Skakas om och genererar olika ljud.
  • Känselkuben – Stoppa in fingret, och memorera texturen på insidan.

Alla 40 Konariokuber placeras ut på golvet eller på ett bord med färgsidan nedåt. Spelaren väljer en kub – och försöker hitta dess tvilling. Flest par vinner!