Annons
Innehåll från Konario

Grundarna bakom succéspelet: “Det tränar alla sinnen på samma gång”

Det har hyllats av allt från spelfantaster till forskare. Här är brädspelet som aktiverar kroppens fem sinnen – och hjälper till att träna hjärnan.
– Det är världens enklaste regler – men samtidigt utmanande för alla, säger spelskaparen Niklas Bergström.

Bara ett klick bort – här kan du köpa det nya brädspelet Konario

Tänk dig ett memory-spel där du inte bara ska memorera brickornas motiv – utan även dofter, smaker, ljud och texturer. Så kan man beskriva det nya brädspelet Konario – en innovation i brädspelsvärlden lika simpel som komplex, och som passar vem som helst.

– Det är så otroligt enkla regler samtidigt som det är det enda spelet i hela världen som tränar alla våra sinnen på samma gång. Det passar allt från 3-åringar till 92-åringar – och det roliga är att verkligen alla kan vinna, berättar kreatören och reklamprofilen Niklas Bergström, spelets innovatör.

Fick idén på landet

Det var hösten 2016 som han fick grundidén som nu resulterat i Konario.

– Jag har alltid spelat mycket memory, och tyckt att det varit roligt med något som är så enkelt men utmanande på samma gång. Så när jag satt där på mitt landställe och spelade kom det till mig: “Det här är ju bara syn – man borde göra ett spel som utmanar alla sinnen!”

Efter ett antal sökningar på nätet stod det klart att liknande produkter lös med sin frånvaro på marknaden. Niklas började förstå att han hittat något unikt. För tillfället hade han en högt uppsatt position på en stor internationell mobilspelstillverkare, och idén fick vila i vad Niklas kallar sin “personliga backlog av hundratals idéer”.

Byggde prototyper

Drygt ett och ett halvt år senare träffades Niklas Bergström och Claes Kalborg – som sedermera skulle bli Konarios medgrundare – för första gången. Claes hade precis flyttat hem till Sverige från London där han jobbat med rättigheter i underhållningsbranschen, och var nu på jakt efter ett nytt projekt. På uppmaning av en gemensam vän träffades Claes och Niklas över en spontan lunch.

– Vi åt och pratade om ingenting först, men så kom spelidén på tal och Nicke presenterade spelet. Jag såg direkt att det fanns någonting där, säger Claes.

Där och då bestämde de sig för att genomföra projektet tillsammans.

– Innan vi skildes åt minns jag att vi sa: “Det här kommer vi erövra världen med.”

Niklas började att bygga fysiska prototyper av spelet och tillsammans började den nybildade duon att presentera Konario för människor de mötte – både inom och utanför spelvärlden. Alla som fick testa spelet – barn, vuxna, pensionärer – gav en positiv respons, och ett drygt år av finjusterande och flera resor till fabriken i Hong Kong kom Konario äntligen ut i butik tidigare i höst.

Uppmärksammat av forskare

Spelet har även attraherat intresse från forskare som menar att spelet kan fungera bra både i undervisning för barn med speciella behov och i demensvården.

Och att hjärnan mår bra av att flera sinnen engageras parallellt har man vetat sedan tidigare.

– Vi gjorde spelet bara för att det skulle vara kul – det var liksom det primära. Att det var bra för hjärnans hälsa att aktivera flera sinnen på samma gång var ingenting vi tänkte på då. Men det känns extra bra att göra ett spel som verkligen kan hjälpa människor, säger Niklas Bergström.

Läs mer om det världsunika spelet Konario

Så här spelar man Konario

Konario är ett det enda spelet i hela världen som aktiverar alla människans fem sinnen på samma gång.

Spelet går ut på para ihop kuber. det finns fem olika typer – en typ för varje sinne:

  • Synkuben – Med mönster att memorera.
  • Doftkuben – Försedda med klisterlappar som doftar.
  • Smakkuben – Fyllda med strösselliknande smakpastiller.
  • Ljudkuben – Skakas om och genererar olika ljud.
  • Känselkuben – Stoppa in fingret, och memorera texturen på insidan.

Alla 40 Konariokuber placeras ut på golvet eller på ett bord med färgsidan nedåt. Spelaren väljer en kub – och försöker hitta dess tvilling. Flest par vinner!