Annons
Innehåll från Konario

Dina fem sinnen: Så fungerar de

Syn, hörsel, känsel, smak- och luktsinne. Alla hjälper de oss ta in vår omgivning och håller oss alerta på vad som sker i vår närhet. Förenklat så funkar dina sinnen så här – och så kan du testa hur bra de är!

Konario är det enda spelet i världen som aktiverar alla fem sinnen – läs mer här

1. Synen – som en inre projektor

När vi tittar på något släpps ljus in i pupillen, som sitter längst fram i ögat. Här bryts ljusstrålarna och en bild skapas på ögats näthinna. Därifrån skickas signaler till hjärnans syncentrum, som i sin tur tar fram det som vi ser.

2. Hörseln – bra vibrationer

Det vi uppfattar när vi hör någonting är ljudvågor som skapats av en ljudkälla. Hör vi skrik är det stämbanden som är ljudkällan, lyssnar vi på musik är det högtalaren. Vågorna består av vibrerande luft och dessa vibrationer strömmar in i våra öron och sätter igång trumhinnan. Härifrån förs ljudet vidare genom örats olika delar, via hörselnerven hela vägen till hjärnans hörselcentrum där det vi uppfattar som ljud uppstår.

3. Känseln – det som känns

Smärta, värme, beröring, kyla. Det finns många sätt vi uppfattar känsel på. Överallt på huden, i muskler och i våra inre organ sitter inbyggda så kallade känselkroppar och nervändar som snappar de olika varianterna av känsel – och skickar vidare informationen till hjärnans känselcentrum. Kärleksfulla smek får oss att slappna av i, kyla triggar viljan att klä på oss och smärta gör oss medvetna på att något inte står rätt till.

4. Smaksinnet – känner fem olika grundsmaker

I våra munnar finns mellan 5 000–10 000 smaklökar som alla innehåller mängder av smakceller – som hjälper oss att känna grundsmakerna sött, salt, surt, beskt och umami. När vi stoppar mat i munnen börjar den automatiskt att brytas ned. Med hjälp av saliven förs smakinformationen via nerver till hjärnans smakcentrum. Smaksinnet jobbar tillsammans med känseln och luktsinnet för att skapa den totala smakupplevelsen.

5. Luktsinnet – filtrerar dofter

I våra näsor sitter mängder av receptorer som med hjälp av näsans slem tar upp mikroskopiska doftmolekyler som färdas genom luften. Från näsan skickas information vidare till luktcentrum – där dofterna processas och utlöser handlingar från vår sida. Doften av rök gör oss uppmärksamma på fara, doften av god mat kan trigga hunger och så vidare.

Utmana dina sinnen

Kort och gott kan nog alla hålla med om att människans sinnen är fantastiska. Varför inte testa hur bra dom är? Det nya brädspelet Konario gör just det.
Spelet är en mer komplex variant av memory, men med den världsunika skillanden att man aktiverar alla sina sinnen – och inte bara synen. Den som spelar ska para ihop kuber genom att lukta, smaka, känna, lyssna och titta.
Konario är inte bara ett roligt sätt att utmana sina egna sinnen. Utmana familjen eller kompisgänget och se vem som är mest receptiv.

Vill du testa det nya spelet Konario? Det är bara ett klick bort

 

Så här spelar man Konario

Konario är ett det enda spelet i hela världen som aktiverar alla människans fem sinnen på samma gång.

Spelet går ut på para ihop kuber. det finns fem olika typer – en typ för varje sinne:

  • Synkuben – Med mönster att memorera.
  • Doftkuben – Försedda med klisterlappar som doftar.
  • Smakkuben – Fyllda med strösselliknande smakpastiller.
  • Ljudkuben – Skakas om och genererar olika ljud.
  • Känselkuben – Stoppa in fingret, och memorera texturen på insidan.

Alla 40 Konariokuber placeras ut på golvet eller på ett bord med färgsidan nedåt. Spelaren väljer en kub – och försöker hitta dess tvilling. Flest par vinner!