Så många par glasögon ska du ha – egentligen

Dina glasögon kan göra mycket – men inte allt. Många litar alldeles för mycket på ett par glasögon, i stället för att faktiskt skaffa glas som är anpassade för synfel och livsstil.

Här kan du enkelt boka en synundersökning hos din närmaste KlarSynt-optiker.

Tidigare har man litat blint på att ett par glasögon räckt för att se bra i alla lägen, en missuppfattning som lyckligtvis håller på att luckras upp mer och mer. I och med att glasögon blivit en nästan obligatorisk accessoar har fler valt att utöka sin glasögongarderob – men med fokus på bågarna.

Förutom att det är roligt att variera olika bågar är det ännu viktigare att fokusera på innehållet, nämligen glaset. Varje dag befinner vi oss i olika situationer som kräver olika saker av våra ögon – därför behöver de flesta av oss specialanpassade glas för både synfel och livsstil.
– Överlag förväntar sig många att samma glasögon ska klara av olika synsituationer. Ofta behöver vi komplettera med olika glasögon eller specialglas, säger Camilla Arnesson, optiker hos KlarSynt.

Direkt när du vaknar
Det finns olika typer av slipningar av glasen för att avlasta dina ögon. Enkelslipade glasögon korrigeras för ett avstånd, antingen kort, mellan eller långt. I de flesta fall korrigerar den här typen av glas översynthet, närsynthet och astigmatism.

Skärmglasögon på jobbet
Väljer du ett par glasögon med enkelslipade glas är det en självklarhet att de inte räcker hela vägen – inte ens till datorskärmen. Sitter du mycket i det digitala skenet om dagarna? Då är det viktigt att ha anpassade glas eller linser för att undvika digital ögontrötthet, något som kan resultera i torra och irriterade ögon.

Underlätta när du kör bil
Det är väldigt vanligt att man behöver ett par glas som är specialanpassade för tiden bakom ratten. Förutom att det kan krävas en speciell styrka så finns det även andra faktorer att ta hänsyn till när det kommer till val av glas, exempelvis mörker.
– Alla tycker att det är mer eller mindre jobbigt att bli bländad av en mötande bil. Det finns glasögon som kan hjälpa till med att förbättra kontrastseendet och man kan även anpassa styrkan för ett bättre nattseeende, säger Camilla och fortsätter:
– Det är viktigt att gå till en optiker för att få rätt synhjälpmedel när du ska köra bil.

Solglasögon med en twist
Solglasögon är ett måste när det vankas semestertider. Något som blivit väldigt populärt är varianterna med polariserande glas. Det är perfekt för dig som inte vill bli bländad i skidbacken, på sjön eller när du kör bil.
– Solglasögon med polariserande glas är som vanliga solglasögon – fast ännu bättre. De har nämligen som ett inbyggt filter som gör att seendet blir klarare och kontrastseendet blir bättre.

Börjar det bli dags att kolla synen? Boka en tid hos en optiker på KlarSynt.

   AB Kvällstidningen Expressen
   Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
   Produktion: Bonnier News Brand Studio
   Om cookies