Optikerns bästa tips: Så slipper du torra och kliande ögon

Torra och kliande ögon är både besvärligt och obehagligt. Men vad beror det egentligen på? Och vad ska man göra för att bli kvitt det? Optikern reder ut vad som gäller – en gång för alla.
– Det är ett stort problem i dag men ändå vet man så lite om det.

Här kan du enkelt boka en synundersökning hos din närmaste KlarSynt-optiker.

Problem med ögonen kan innebära stora besvär. Torra och kliande ögon som svider är något som många lider av – utan att ens veta varför. Camilla Arnesson, optiker hos KlarSynt, förklarar varför det kan vara svårt att fastställa orsaken.
– Det finns väldigt många olika bakomliggande faktorer som kan orsaka problem med torra ögon, ofta är det flera faktorer som samverkar.

Några av de vanligaste orsakerna bakom den irriterande torrheten är igentäppta körtlar och kanaler i ögat. Det här kan i sin tur leda till att utsöndringen av flera nödvändiga ämnen inte når tårfilmen.
– Tårfilmen är som en hinna framför ögat. Har man en tårfilm som är av dålig kvalitet blir ögat snabbt torrt och tårkörtlarna kompenserar genom att utsöndra mer vätska och ögonen börjar rinna, säger Camilla och konstaterar:
– Rinnande ögon är faktiskt ett vanligt symtom på att man har torra ögon.

Att vi tillbringar större delen av vår vakna tid framför olika skärmar gör inte heller att problemet minskar. Tvärtom.
– Att vi sitter med våra datorer och mobiler från morgon till kväll är ett stort problem i dag. Studier visar att vi blinkar mycket mer sällan framför skärmarna, vilket självklart leder till torra, kliande och svidande ögon, säger Camilla.

Om man – som så många andra – lider av torra ögon finns det flera sätt att lindra besvären. Om dina tårkanaler är igensatta, eller om tårkörtlarna inte kan producera tårar, finns det olika hjälpmedel. Ögonmasker som utsöndrar värme kan exempelvis öppna upp både körtlar och kanaler igen. Även speciella droppar kan smörja ögonen och ge dig en välbehövlig paus från irritationen.

Eftersom besväret är så vanligt finns det faktiskt specialkliniker som enbart jobbar med torra ögon. Men trots att det är ett sådant stort problem vet man så lite om det, vilket gör det svårt att diagnostisera.
– Det är viktigt att man går till en optiker och gör en undersökning. Det finns väldigt många orsaker till torra ögon, därför måste det fastställas så att patienten får rätt hjälp, säger Camilla.

Lider du av trötta och kliande ögon? Boka en tid hos en optiker på KlarSynt.

Det här är KlarSynt

KlarSynt består av ca 120 medlemsbutiker – från Övertorneå i norr till Trelleborg i söder.
KlarSynt vill göra det enkelt för dig att ha välmående ögon. Du erbjuds synkorrigering skräddarsydd för just dig, en helhetslösning för dina ögon som du både ser bra och ser bra ut i.

Hitta en butik nära dig

Skriv in var du befinner dig så får du upp alla KlarSynts butiker i närheten:

   AB Kvällstidningen Expressen
   Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
   Produktion: Bonnier News Brand Studio
   Om cookies