Optikern om synfelet som drabbar alla: ”Många är rädda för att bli blinda”

Det finns en hel del olika synfel och självklart är det individuellt vad man råkar ut för. Men det finns en åkomma som alla drabbas av – här är allt du behöver veta om presbyopi.

Här kan du enkelt boka en synundersökning hos din närmaste KlarSynt-optiker.

Det finns flera typer av synfel som kan drabba många människor i olika åldrar. Sedan finns det ett synfel som ingen slipper undan, men man märker av det på olika sätt. Camilla Arnesson, optiker hos KlarSynt, berättar allt du behöver veta om presbyopi, mer känt som ålderssynthet.
– Presbyopi brukar komma i 40-årsåldern, det är i alla fall då de flesta av oss upptäcker det. Det som händer är att linsen i ögat inte längre är lika elastiskt och rörlig. Då behöver man, i de allra flesta fall, komplettera med någon typ av korrektion i form av läsglasögon, progressiva glas eller linser.

Det är kanske inte alla som uppmärksammar de första, vanliga tecknen som tyder på ålderssynthet. Camilla listar de mest klassiska exemplen:
– Det är vanligt att inte se bra på nära håll, till exempel när du håller i en bok eller telefon så håller du dessa längre bort. Du kan även uppleva att du behöver bättre ljus för att se på nära håll, som när du ska läsa menyn på en restaurang.

Ålderssynthet har alltid funnits och är något helt fysiologiskt. Det drabbar alla på något sätt, men man kan uppleva det olika beroende på vilket eventuellt grundsynfel man hade sedan tidigare. Oavsett så är det bra att ta de klassiska tecknen på allvar – det kan nämligen göra hela processen betydligt lättare.

– Det här sker succesivt, det kan alltså hända mycket ett tag för att sedan lugna ner sig. Många kunder är oroliga för att de ska bli blinda, men det stannar alltid upp vid en viss grad, säger Camilla och fortsätter:
– Ju snabbare man går på en undersökning, desto snabbare kan man få hjälp. Det här innebär att du kan börja med exempelvis progressiva glas tidigt vilket gör att du kan starta med en svagare styrka och låta ögonen vänja sig vid att titta i den typen av glas. Det är också alltid bra att komplettera med ett par separata läsglasögon, som ger dig ett större synfält, att använda till exempel när du ligger ner och läser.

Om du redan har drabbats av presbyopi kan det vara svårt att veta när det är dags att för nästa steg, alltså en högre styrka.
– Det blir samma symtom som tidigare. Om du börjar hålla telefonen längre bort så börjar dina glasögon bli för svaga.

Känner du igen de första tecknen för presbyopi? Boka en tid hos en optiker på KlarSynt.

Det här är KlarSynt

KlarSynt består av ca 120 medlemsbutiker – från Övertorneå i norr till Trelleborg i söder.
KlarSynt vill göra det enkelt för dig att ha välmående ögon. Du erbjuds synkorrigering skräddarsydd för just dig, en helhetslösning för dina ögon som du både ser bra och ser bra ut i.

Hitta en butik nära dig

Skriv in var du befinner dig så får du upp alla KlarSynts butiker i närheten:

   AB Kvällstidningen Expressen
   Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
   Produktion: Bonnier News Brand Studio
   Om cookies