Optikern klargör: ”Så ofta ska du gå på synundersökning”

Synen är en färskvara, något som kan förändras och försämras med tiden. Därför är det en självklarhet att hålla koll på sin ögonhälsa.

Här kan du enkelt boka en synundersökning hos din närmaste KlarSynt-optiker.

Hur konstigt det än låter så är det inte alltid lätt att märka att din syn försämras. Kroppen kan nämligen kompensera ett synfel utan att du ens tänker på det, något som kan ge obekväma konsekvenser.
¬– Det är väldigt vanligt att man kompenserar genom att exempelvis kisa. Huvudvärk kan komma, vilket är ett tecken på att man ser sämre i och med att ögonen får anstränga sig mer, förklarar Camilla Arnesson, optiker hos KlarSynt, och fortsätter:
– Om man har ett par progressiva glasögon sedan tidigare och man plötsligt börjar boken längre bort när man läser, då det är ett tydligt tecken på att de håller på att bli för svaga.

Orsakerna till att synen förändras och försämras kan vara många, men Camilla berättar att några vanliga anledningar är åldersrelaterade.
– Ögonen växer till man är ungefär 20 år, under den tiden kan det hända ganska mycket och realtivt snabbt med synen. När man kommer i 40-årsåldern kan ålderssyntheten ske succesivt, synen kan förändras mycket stötvist för att sedan inte förändras alls en period.

För att slippa obekväma biverkningar av att synen förändras gäller det att upptäcka det i tid. Det gör man lättast genom att gå på synundersökningar med jämna mellanrum.
– Gör man regelbundna hälsokontroller hos en optiker kan du både kolla synen och hur dina ögon faktiskt mår. Du får råd om hur du förebygger försämringar och hur du bäst tar hand om dina ögon genom att du erbjuds rätt hjälpmedel i tid, säger Camilla och fortsätter:
– Det ska vara lika självklart att kolla sin ögonhälsa som sin allmänna hälsa. Jag rekommenderar vartannat år för dig med glasögon. Varje år om du använder linser.

Förutom att ögonen och synen kan förändras finns även yttre faktorer som många faktiskt glömmer bort. Om du har glasögon är det exempelvis viktigt att ta hand om dem – och byta ut dem mellan varven.
– Självklart slits de, du har ju dem på dig varje dag. Materialet i bågen blir sämre och glasen får små repor. Reporna påverkar också synen.

När undersökte du din syn sist? Boka en tid hos en optiker på KlarSynt.

Det här är KlarSynt

KlarSynt består av ca 120 medlemsbutiker – från Övertorneå i norr till Trelleborg i söder.
KlarSynt vill göra det enkelt för dig att ha välmående ögon. Du erbjuds synkorrigering skräddarsydd för just dig, en helhetslösning för dina ögon som du både ser bra och ser bra ut i.

Hitta en butik nära dig

Skriv in var du befinner dig så får du upp alla KlarSynts butiker i närheten:

   AB Kvällstidningen Expressen
   Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
   Produktion: Bonnier News Brand Studio
   Om cookies