Digitala ögontröttheten: Så undviker du den

I den digitala tid vi lever i är våra ögon mer ansträngda än någonsin. Därför är det väldigt viktigt att veta hur du ska ta hand om dem för att slippa konsekvenserna av den digitala ögontröttheten.
– Du kan få problem att se på långt håll, så kallad falsk närsynthet, säger Camilla Arnesson, optiker hos KlarSynt.

Här kan du enkelt boka en synundersökning hos din närmaste KlarSynt-optiker.

Många börjar sin dag med att scrolla genom flödet i sin telefon för att uppdatera sig om nattens nyhetshändelser. När vi är klara med det är det, för många av oss, dags att kolla jobbmailen för att sedan tillbringa hela arbetsdagen framför datorn.
När vi vill ta en paus och slappna av väljer även många att gå igenom sociala medier och andra digitala kanaler, vilket innebär ännu mer tid framför skärmen. Med andra ord tillbringar vi väldigt mycket tid i det digitala skenet.

Det är inte konstigt att våra ögon kan reagera negativt på all den här tiden framför olika skärmar.
– Det här är ett problem som blir större och större, även långt ner i åldrarna eftersom barn också sitter framför digitala enheter. Ögonen får aldrig slappna av när man bara tittar på nära håll, säger Camilla Arnesson, optiker hos KlarSynt.

Våra ögon kan självklart reagera på olika sätt efter flera timmar framför mobilen. Några av de tydligaste tecknen på digital ögontrötthet är torra och svidande ögon, huvudvärk och så långt som att ögonen simulerar fel styrka.
– Ett annat vanligt symtom är att man upplever att synen på långt håll är sämre, så kallad falsk närsynthet. Ögat behöver växla mellan korta och långa avstånd ofta för att må bra. Om vi tittar mycket på nära håll så kan musklerna i ögat få kramp och då upplever man att synen på långt håll är sämre. Det här är inte alls bra, säger Camilla.

Men många av oss jobbar faktiskt framför datorn, och har därför inget val än att tillbringa de timmarna framför skärmen. Därför är det viktigt att veta vad man kan göra för att underlätta ögonens belastning. Camilla ger sina bästa tips:
– Det finns avlastande glas och linser som har en förändrad styrka nertill för att ögat ska få slappna av. Sedan kan man försöka tänka på att ta pauser emellanåt och låta ögonen titta på olika avstånd. På samma sätt som att det är bra att inte sitta hela dagen, utan ställa sig upp och röra på ben och rulla axlarna, så är en paus välbehövligt även för dina ögon.

Lider du av digital ögontrötthet eller har andra problem med ögonen? Boka en tid hos en optiker på KlarSynt.

Det här är KlarSynt

KlarSynt består av ca 120 medlemsbutiker – från Övertorneå i norr till Trelleborg i söder.
KlarSynt vill göra det enkelt för dig att ha välmående ögon. Du erbjuds synkorrigering skräddarsydd för just dig, en helhetslösning för dina ögon som du både ser bra och ser bra ut i.

Hitta en butik nära dig

Skriv in var du befinner dig så får du upp alla KlarSynts butiker i närheten:

   AB Kvällstidningen Expressen
   Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
   Produktion: Bonnier News Brand Studio
   Om cookies