Därför ökar närsyntheten – och så dämpar du utvecklingen

Antalet närsynta ökar världen över, men vad beror det egentligen på? Och finns det sätt att förhindra synfelet? Optikern reder ut de vanligaste frågorna.
– Närsynthet har blivit ett jätteproblem.

Här kan du enkelt boka en synundersökning hos din närmaste KlarSynt-optiker.

Närsynthet, även kallat myopi, är ett synfel som gör att du ser bra på nära håll men sämre på långt håll. De vanligaste symtomen på synfelet är en nedsättning av avståndssynskärpan och är en problematik som ökar – och kryper lägre ner i åldrarna. Vad beror det egentligen på?

Till stor del orsakas närsynthet av ärftliga faktorer men forskning pågår ständigt om vad miljöfaktorerna har för betydelse.
– Barn tillbringar i större utsträckning mer och mer tid framför bildskärm och telefoner, vilket sannolikt bidrar till ögats tillväxt och därmed även närsynthet, säger Camilla Arnesson, optiker hos KlarSynt.

Eftersom man inte är helt säker på varför närsynthet uppkommer går det i dag inte heller att stoppa. Däremot finns det olika behandlingsmetoder som ska dämpa utvecklingen av synfelet.
– Flera studier pekar på att utvecklingen av närsynthet kan bromsas vid användning av nattlinser. Nattlinser är en stabil lins som du bara har på dig nattetid när du sover och som formar om hornhinnan för att du ska se bra under dagen, säger Camilla och fortsätter:
– Det finns nu även mjuka kontaktlinser som har testats i studier för att se om dessa kan minska ögats tillväxt och därmed närsynthet. Studierna har inte pågått lika länge som studierna med nattlinser – men har också visat på en minskning av ögats tillväxt.

Det kan vara svårt att själv veta vilket synfel man faktiskt drabbats av eftersom tecken som huvudvärk är gemensamt för många olika typer av problem med ögonen. Optiker Camilla Arnesson reder ut vad de olika synfelen innebär – en gång för alla.
– Om man är närsynt ser du bra på nära håll, men inte på långt håll medan om du är översynt, även kallat hyperopi, ser du dåligt på nära håll. Det är inte ett lika vanligt synfel och det kan vara svårt att hitta hos barn.

– Ålderssynthet, eller presbyopi, är också väldigt vanligt och brukar komma i 40-årsåldern. Du märker att det blir allt svårare att se på nära håll. Brytningsfel, eller astigmatism, däremot är lite svårare att förklara. Astigmatism beror på att hornhinnan är olika kupig i olika snitt, som en rugbyboll. Men även linsens form spelar roll. Med astigmatism kan du uppfatta föremål som suddiga på både långt och kort håll. Du är också oftast när– eller översynt. Det är också vanligt att du kisar eller lider av huvudvärk.

Misstänker du att du är närsynt? Boka en tid hos en optiker på KlarSynt.

Det här är KlarSynt

KlarSynt består av ca 120 medlemsbutiker – från Övertorneå i norr till Trelleborg i söder.
KlarSynt vill göra det enkelt för dig att ha välmående ögon. Du erbjuds synkorrigering skräddarsydd för just dig, en helhetslösning för dina ögon som du både ser bra och ser bra ut i.

Hitta en butik nära dig

Skriv in var du befinner dig så får du upp alla KlarSynts butiker i närheten:

   AB Kvällstidningen Expressen
   Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
   Produktion: Bonnier News Brand Studio
   Om cookies