Därför kan även barn använda kontaktlinser

Väldigt länge har man antagit att barn inte kan eller bör ha kontaktlinser. Det här behöver inte alls stämma, Camilla Arnesson, optiker hos KlarSynt, förklarar varför.

Här kan du enkelt boka en synundersökning hos din närmaste KlarSynt-optiker.

Det är ingen nyhet att även barn kan drabbas av synfel. För föräldrar är oftast glasögon den lösning som känns närmast för barnet, för många kan det upplevas som den enda lösningen. Det här beror ofta på den vanliga missuppfattningen om att barn inte kan ha linser.

Det finns flera orsaker till att så många faktiskt inte ens ser linser som ett alternativ för sina barn. Det kan vara allt från att de tror att det inte finns rätt storlek till misstanken om att barn inte ska kunna sköta sina linser. Camilla Arnesson, optiker hos KlarSynt, reder ut missförstånden.

– Det finns ingenting som säger att barn över åtta år inte kan ha kontaktlinser för att de exempelvis inte skulle passa. Tidigare har man även varit orolig för att barn inte ska ta sitt egenansvar om linserna skaver eller när det kommer till att göra rent dem, säger Camilla och fortsätter:
– Men det finns faktiskt studier som visar att barn i lägre åldrar tar ett större ansvar när det gäller renlighet och skötsel än ungdomar i 20-årsålder.

Under de många år som Camilla jobbat som optiker har hon sett ett tydligt mönster när det kommer till barn och deras syn på linser.
– Det är avgörande hur moget och motiverat barnet i fråga är. Vill de själva ha linser eller är det föräldrarna som tycker att det är bäst? Barnen är ofta positiva och så länge de själva vill använda linser, och kan ta i och ur dem, så är det inga problem.

Många kanske frågar sig vad det finns för fördelar med att barn använder linser i stället för glasögon. Camilla menar att det egentligen handlar om precis samma anledningar för barn som för vuxna som väljer kontaktlinser före glasögon.
– Ofta tror jag att barn kombinerar linser och glasögon mer än vuxna, men fördelen med linserna är friheten de ger vid olika fritidsaktiviteter. Att ha glasögon under en hockeyhjälm är inte så kul, glasen kan även imma igen, säger Camilla och fortsätter:
– Linser kan ge barn en större frihetskänsla.

Misstänker du att ditt barn kan ha problem med synen? Boka en tid hos en optiker på KlarSynt.

Det här är KlarSynt

KlarSynt består av ca 120 medlemsbutiker – från Övertorneå i norr till Trelleborg i söder.
KlarSynt vill göra det enkelt för dig att ha välmående ögon. Du erbjuds synkorrigering skräddarsydd för just dig, en helhetslösning för dina ögon som du både ser bra och ser bra ut i.

   AB Kvällstidningen Expressen
   Ansvarig utgivare: Thomas Mattsson
   Produktion: Bonnier News Brand Studio
   Om cookies