Annons
Innehåll från K-Rauta
banner

Nya sätten att förändra din altan utan att bygga en ny

Det svenska klimatet sliter hårt på våra trädäck. Men genom att ge din altan eller uteplats lite extra kärlek lite då och då kan du förlänga dess livslängd rejält – och se till att den fortfarande ser snygg ut.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du kan fräscha upp din altan

Regn, blåst, snö och sol. Svenska altaner och trädäck lever inte direkt det ljuva livet. Klimatets påfrestningar orsakar ofta sprickbildning och alg- och mögelpåväxt. Dessutom tappar träet ofta i färg med åren.

Som tur är så är det lätt att fräscha upp altanen – och våren är en extra bra tid för att göra det. Här är tre enkla steg till ett lyckat resultat:

1. Rengör. För att få bort ingrodd smuts spolar du först trädäcket med din vattenslang och skurar det sedan med såpvatten. Såpan är både miljövänlig och bra för plånboken. Är din altan väldigt smutsig eller har mycket alg- eller mögelpåväxt kan du också använda terasstvättmedel. Tänk då bara på att resterna av medlet hamnar i din trädgård och kanske nära växter eller trädgårdsland.

2. Slipa. Vänta tills trädäcket har torkat helt. Slipa sedan brädorna, för hand eller med maskin. Torka bort dammet med en mikrofiberduk och voilà, dags för ytbehandling.

3. Behandla. Det finns en rad behandlingar som skyddar ditt trädäck. Om du vill få att träets naturliga karaktär ska synas är ett bra alternativ ofärgad träolja. Stryk på oljan med träoljepensel eller mikrofiberroller, i samma riktning som träets ådring. Olja ett par brädor i taget. Låt torka ungefär en halvtimme och torka bort eventuellt överskott. Om du vill ge altanen en annan nyans men ändå behålla träkaraktären är lasyr det bästa alternativet. Stryk brädorna tunt med träoljepensel eller terassdyna och var noga med att inte överlappa lasyren, eftersom träet då kan bli mörkare på vissa ställen.

Kisel och kalium

Numera finns också flera ytbehandlingar att välja på – som är både miljövänliga och ger en vacker yta. Du kan till exempel använda ett träskydd som är inspirerat av naturens egna komponenter och innehåller kisel och kalium. Det skapar ett starkt skydd mot allt från sol- och UV-strålning till röta och alg- och mögelangrepp. Dessutom blir ytan vackert silvergrå, vilket smälter fint in i de flesta sammanhang.

EXTERN LÄNK: Läs mer om träskyddet Sioo