Annons
Innehåll från K-Rauta
banner

Guide: Så odlar du i pallkragar – i trädgården och på balkongen

Sugen på att skörda egna tomater, örter och morötter i sommar?
För hemodlaren krävs inga stora trädgårdsland – det går tvärtom mer än utmärkt att odla i pallkragar och odlingslådor, både i trädgården och på balkongen. Här är våra bästa tips för hur du lyckas!

EXTERN LÄNK: Så odlar du bäst i pallkrage

Att odla i pallkrage eller odlingslådor har många fördelar. Du behöver ingen stor trädgård eller bamseyta för att gräva trädgårdsland. Du kan odla lite av varje och  både vattning och ogräsrensning kommer att gå som en dans. 

Den som vill göra det extra enkelt för sig köper en färdigmonterad pallkrage – bara att fälla ut och placera på valfri plats. De finns i olika storlekar och färger och vill du stapla flera på varandra går det också bra, hörnbeslagen gör att de hakar i varandra och står stadigt. 

Om du ska placera pallkragen på gräs kan det vara smart att lägga en markduk eller täckväv i botten och på så vis hindra ogräs från att komma in. Sedan är det bara att fylla på med jord, gärna anpassad efter vad du vill odla. 

Tomater eller potatis?

Vad du väljer att odla beror självklart allra mest på din personliga smak. Men det kan också vara bra att ta hänsyn till förutsättningarna runtomkring; tomater mår bra i ett vindskyddat och soligt läge medan sallad trivs bättre i skugga. Rotfrukter kräver mer jord och alltså flera pallkragar staplade på varandra och vill du odla gurka vill den gärna ha något att klättra på. 

Den som vill så tidigt på våren ska välja tåliga grönsaker som gror fort, som till exempel rädisa, palsternacka och ärter. Instruktioner för vilket djup och avstånd som fröerna behöver står på påsen. Vattna innan du sår och täck sedan bädden med bubbelplast eller fiberduk, det håller värmen och skyddar mot matglada djur. 

Hör du till den mer otåliga typen, eller planterar senare på året, kan du använda färdiga plantor. De är inte riktigt lika ömtåliga och blir såklart färdiga för skörd snabbare. 

Gör egna odlingslådor

För den som gärna vill ha sina odlingslådor i skräddarsydda mått, eller kanske i flera nivåer, är det kul att bygga egna odlingsbänkar. Inte svårt alls och då är det bara kreativiteten som sätter gränserna! 

Börja med att göra en skiss på hur du vill ha det. Den bästa bilden av hur det kommer att bli i verkligheten får du om du lägger ut markeringar eller mäter upp med snöre där du vill ha odlingsbänkarna. Ta sedan måtten för att räkna ut hur mycket virke du behöver. Bäst är tryckimpregnerat virke men glöm inte att lägga separationsduk mellan virket och jorden så att inte virket ruttnar och impregneringen nå växterna. 

EXTERN LÄNK: Här kan du läsa mer om hur du bygger dina egna odlingsbänkar. 

Om du vill odla i pallkrage eller odlingslåda på din balkong kan det vara smart att sätta lådan på en lastpall med hjul under. Den blir lättare att flytta och du kan anpassa läget efter sol-, vind- och regnförhållanden. Täck med markduk, fyll med jord och voilá, bara att plantera och njuta av skörden! 

EXTERN LÄNK: Så lyckas du med pallkragen på balkongen